JEDINI PREŽIVELI - Samo četiri tima, uz Zvezdu i Partizan, igrala su u domaćoj eliti pre dve decenije kao i sada

Autor:

Sport

09.08.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo su Vojvodina, Čukarički, Javor i Radnički Niš, uz večite rivale, igrali domaći elitni rang u sezoni 2002/03, a da su i danas u članovi Superlige Srbije.

JEDINI PREŽIVELI - Samo četiri tima, uz Zvezdu i Partizan, igrala su u domaćoj eliti pre dve decenije kao i sada

Foto: Starsport

Duel Dragovića i Natha na večitom derbiju

Crvena zvezda i Partizan osvajaju titule protekle dve decenije u domaćem fudbalu, a ostali nek se poređaju kako hoće. Međutim, malo je ekipa koje su pre 20 godina igrale elitni rang i da se dalje nalaze u njemu. Ili još preciznije, samo četiri. S druge strane, dobar deo klubova se ugasio ili fuzionisanjem nestao sa fudbalske mape.

U sezoni 2002/03. tadašnje domaće prvenstvo SR Jugoslavije činile su ekipe iz Srbije i Crne gore, njih ukupno 18, a samo su, kada su u pitanju srpski timovi, Vojvodina, Čukarički, Javor i Radnički Niš i dalje sa elitnim statusom. Istina, nisu sve četiri ekipe konstantno bile u najjačem domaćem klupskom takmičenju, ali bar su sada tu i igraju na zavidnom nivou, poput crno-belih sa Banovog brda.

Foto: Starsport

Bez pravog fudbala -Stadion Obilića

S druge strane, ostale ekipe su u nižim rangovima, ili su nestale. Ovo je podsećanje na njih. Svakako najzvučnije je odjeknula sudbina FK Obilić. Tim sa Vračara bio je prvak 1998. a onda su kola krenula nizbrdo. Strmoglavi pad je išao sve do najnižeg sedmog ranga domaćeg prvenstva, a onda je muški klub 2015. prestao da postoji. Isto se 2013. desilo i Hajduku iz Kule, posle 101 godine postojanja.

Baš pomenute 2015. sa mape je nestao i FK Železnik posle fuzinisanja sa Novim Beogradom. S druge strane, Radnički iz Obrenovca godinama tavori u Srpskoj ligi Beograd. Nešto bolju sudbinu doživeo je FK Sartid. Posle napuštanja naslovnog sponzora klub je preimenovan u FK Smederevo, pa u Smederevo 1924, što je ime pod kojim će se takmičiti na jesen u Prvoj ligi Srbije, jer je klub ušao u viši rang iz Srpske lige Zapad.

Republika

Foto: Starsport

Duel Zemuna i OFK Beograda

Među najvećim i najuticajnijim klubovima stare Jugoslavije bili su OFK Beograd i Zemun, igrali su u srpskoj eliti pre dve decenije, a onda je usledio pad. "Romantičari" su tek minule sezone uspeli da se iz Srpske lige popnu do Prve lige, ostavivši upravo "taurunume" iza sebe. Nažalost, Rad je otišao u suprotnom smeru od plavo-belih sa Karaburme i preselio se u Srpsku ligu Beograd.

S druge strane, kada su u pitanju crnogorske ekipe, situacija je tek nešto malo bolja. FK Mogren je ugašen 2017, dok je Zeta ovog leta ispala iz druge lige Crne Gore. Rudar iz Pljevalja nekako je ostao u elitnom rangu. U prvoj ligi Crne Gore igraće i Sutjeska.

Pogledajte konačnu tabelu na kraju sezone 2002/03.

Republika

Foto: Printscreen/Wikipedia

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading