VAŽNO! Od 1. decembra Google kreće u "veliku čistku" određenih korisničkih naloga! Evo šta treba da uradite da sačuvate vaš e-mail!

Autor:

Razonoda

14.11.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Google kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih naloga potez usmeren ka povećanju bezbednosti. Stari nalozi po pravilu ne koriste dvofaktorsku proveru identiteta, zaštićeni su slabim i možda odavno provaljenim ili višestruko korišćenim lozinkama, pa kao takvi predstavljaju sigurnosni rizik.

VAŽNO! Od 1. decembra Google kreće u "veliku čistku" određenih korisničkih naloga! Evo šta treba da uradite da sačuvate vaš e-mail!

Foto: pixabay.com

Od 1. decembra Google počinje veliku čistku neaktivnih korisničkih naloga, saopšteno je iz ove kompanije i naglašeno da će brisanju biti podvrgnuti svi korisnički nalozi kojima se niko nije služio, ili se na njih nije prijavio u protekle dve godine.

U Google kažu da će ovakvi nalozi biti brisani zajedno sa svim sadržajima unutar G-maila i s njim povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos.

- Pre brisanja naloga, na primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje - istaknuto je.

Najjednostavniji način za održavanje naloga aktivnim je prijavanje na njega najmanje jednom u dve godine. Aktivnošću se smatra bilo što od sledećih radnji: čitanje ili slanje e-maila, korišćenje servisa za čuvanje Google Drive, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacija sa Play Storea, pretraživanje interneta, ili pak korišćenje naloga za prijavu na neku spoljnu aplikaciju ili servis.

Iz Google kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih naloga potez usmeren ka povećanju bezbednosti. Stari nalozi po pravilu ne koriste dvofaktorsku proveru identiteta, zaštićeni su slabim i možda odavno provaljenim ili višestruko korišćenim lozinkama, pa kao takvi predstavljaju sigurnosni rizik. Provala jednog takvog naloga može dovesti do krađe identiteta, ali može poslužiti i kao vektor za dalje napade ili širenje spama, piše Bug.hr.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading