OPASNIJA I ZARAZNIJA I OD GRIPA I OD KORONE! Australijanci upozoravaju na sledeću veliku epidemiju za koju predviđaju da stiže već sledećeg leta!

Autor:

Vesti

13.11.2023

23:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki kašalj je mnogo zarazniji i opasniji od gripa i kovida-19.

OPASNIJA I ZARAZNIJA I OD GRIPA I OD KORONE! Australijanci upozoravaju na sledeću veliku epidemiju za koju predviđaju da stiže već sledećeg leta!

Foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da Australiju može zadesiti nova epidemija "iza ugla". Profesor pedijatrije sa Univerziteta u Sidneju Robert Boj, ističe da bi se zemlja uskoro mogla suočiti sa izbijanjem "velikog kašlja". Ova infekcija, poznata i kao "stodnevni kašalj", predstavlja veliku opasnost za zdravlje, a može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput upale pluća, oštećenja mozga i u najgorem slučaju, smrti.

Iako se često smatra "dečjom bolešću", više od polovine slučajeva velikog kašlja u Australiji prijavljeno je kod odraslih osoba, prema imunizacionoj federaciji te zemlje. Veliki kašalj je mnogo zarazniji i opasniji od gripa i kovida-19.

Profesor Boj ističe da je veoma zabrinjavajuće povećanje broja slučajeva širom zemlje, te da bi svi trebalo da budu oprezni. On navodi da se klica širi veoma lako, pogotovo u situacijama kada su ljudi bliski jedni drugima, kada se ljube, grle, pevaju ili viču. Zbog toga je veoma važno da se poštuju mere socijalne distance i da se izbegavaju mesta gde ima mnogo ljudi.

Ključni simptomi velikog kašlja su groznica, produženi kašalj i "hop" zvuk koji se čuje nakon kašljanja kod dece. Međutim, važno je napomenuti da se ovi simptomi mogu javiti i kod odraslih osoba, te da je važno obratiti pažnju na sve znake infekcije.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading