U SRBIJI MOŽETE DA IMATE GODIŠNJI ODMOR OD ČAK 38 DANA! Evo kako ovo svoje pravo možete i da ostvarite!

Autor:

Vesti

13.11.2023

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našoj zemlji, zaposleni uglavnom imaju pravo na godišnji odmor u trajanju od 20 radnih dana. Međutim, ovo pravo može biti i veće, ukoliko poslodavac obezbedi odgovarajuće uslove.

U SRBIJI MOŽETE DA IMATE GODIŠNJI ODMOR OD ČAK 38 DANA! Evo kako ovo svoje pravo možete i da ostvarite!

Foto: pixabay.com

Ukoliko imate visoko obrazovanje i duže od 30 godina radite na istom radnom mestu, a radi se o poslu sa povećanim rizikom, i vaše rukovodstvo je zadovoljno vašim radom, po zakonu imate pravo na čak 38 dana godišnjeg odmora. Ovo je jedno od najvećih prava koje radnici u Srbiji mogu da ostvare, a koje se tiče godišnjeg odmora.

U našoj zemlji, zaposleni uglavnom imaju pravo na godišnji odmor u trajanju od 20 radnih dana. Međutim, ovo pravo može biti i veće, ukoliko poslodavac obezbedi odgovarajuće uslove. Zakon propisuje minimum za svaku od vrsta odmora - odmor u toku radnog dana, odmor između dva radna dana, nedeljni odmor i godišnji odmor. Poslodavac, pak, može da pruži i veći obim prava svojim zaposlenima, putem opštih akata.

Interesantno je da se uvećanje trajanja godišnjeg odmora najčešće postiže kroz socijalni dijalog i proces kolektivnog pregovaranja. Ovo je, takođe, jedan od načina da se poboljšaju uslovi rada i zadovoljstvo zaposlenih, piše Blic.

Zakon precizira i merila za utvrđivanje odmora, odnosno određuje se da se dužina godišnjeg odmora utvrđuje tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava prema sledećim kriterijumima: radni staž, visina obrazovanja, vrsta posla i radni uslovi.

  • po osnovu doprinosa na radu (zavisi od ocene rada koju daje neposredni rukovodilac-najviše 5 radnih dana)
  • po osnovu stručne spreme (zaposlenom sa visokim obrazovanjem – za 5 radnih dana, zaposlenom sa srednjom školskom spremom – za 3 radna dana, zaposlenom sa ostalim stepenima školske spreme – za 1 radni dan)
  • po osnovu godina rada provedenih u radnom odnosu, odnosu staža (zaposlenom preko 30 godina rada provedenih u radnom odnosu – za 5 radnih dana, zaposlenom od 25 do 30 godina rada – za 4 radna dana, zaposlenom od 15 do 25 godina radas – za 3 radna dana, zaposlenom od 5 do 15 godina rada – za 2 radna dana, zaposlenom do 5 godina rada – za 1 radni dan)
  • po osnovu uslova rada (za rad na radnim mestima sa povećanim rizikom – za 3 radna dana, za rad na radnom mestu na kojima je uvedeno skraćeno radno vreme – za 10 radnih dana, za noćni rad – za 2 radna dana)
  • po osnovu brige o deci i članovima uže porodice: – za najviše 5 radnih dana zaposlenoj osobi sa invaliditetom – za 5 radnih dana


S obzirom na to da se uvećanje odmora postiže kroz socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, ovo pravo na 38 dana godišnjeg odmora nije dostupno svim zaposlenima u Srbiji. Međutim, oni koji ispunjavaju navedene uslove mogu da se raduju dužem i kvalitetnijem odmoru.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading