KUPUJETE NOVA KOLA? Pazite se! Neki modeli znaće SVE o vama, čak i S KIM STE INTIMNI! Najveći špijun je OVA MARKA AUTOMOBILA!

Autor:

Razonoda

08.09.2023

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi modeli automobila tako su dobro putem aplikacija povezani sa vlasnicima ali i proizvođačima da neke informacije mogu i te kako da procure tamo gde ne treba

KUPUJETE NOVA KOLA? Pazite se! Neki modeli znaće SVE o vama, čak i S KIM STE INTIMNI! Najveći špijun je OVA MARKA AUTOMOBILA!

Foto: pixabay.com

Mnogi novi modeli automobila imaju u sebi ugrađene softvere preko kojih je moguće da o vama znaju više nego što bi vam to prijalo.

Moderni automobili prikupljaju vaše podatke putem mikrofona, kamera i telefona koji su povezani s vašim automobilom. Proizvođači takođe prikupljaju podatke preko svojih aplikacija i veb odredišta.

Oni mogu da prodaju ili dele te podatke, pa i one najintimnije sa trećim stranama ako im je to u interesu.

Novi modeli telefona mogu da prikupljaju sve podatke o vlasniku. Koliko ima godina, gde živi, koliko je visok i težak, šta voli a šta ne, kao i to kakva mu je seksualna aktivnost.

Neuobičajeno otkriće delo je Mozilla fondacije “Privacy not included” koja je sprovela istraživanje posle žalbi nekih vlasnika automobila da im ljubimci na četiri točka znaju više nego što bi trebalo.

U toj neprofitnoj organizaciji otkrili su da se praktično svi veliki proizvođači automobila ne pridržavaju ni osnovnih standarda privatnosti i bezbednosti u novim modelima povezanim na Internet!

Svih 25 marki automobila koje je testirala Mozilla palo je na testu.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Vozila proizvođača BMW, Ford, Toyota, Tesla i Subaru prikupljaju podatke kao što su rasa, izrazi lica, težina, zdravlje i lokacija.

Neki od testiranih automobila prikupili su informacije za koje ne biste očekivali da će vaš automobil znati, uključujući detalje o seksualnoj aktivnosti, rasi i imigracionom statusu.

- Svi novi automobili danas su noćne more privatnosti na točkovima koji prikupljaju ogromne količine ličnih podataka - rekla je Džen Kaltrider, program menadžer za projekat *Privacy Not Included.

Najveći "prestupnik" bio je Nissan. Njihova politika privatnosti sugeriše da proizvođač prikuplja informacije uključujući seksualnu aktivnost, podatke o zdravstvenoj dijagnozi i genetske podatke, iako nema detalja o tome kako se tačno ti podaci prikupljaju.

Dakle, ako imate novi model Nissana trebalo bi da znate s kim imate posla. Ništa diskretnija nije Kia. Ni drugi brendovi nisu prošli mnogo bolje.

Volkswagen, na primer, prikuplja podatke o ponašanju u vožnji kao što su sigurnosni pojas i navike kočenja i kombinuje ih sa detaljima kao što su starost i pol za ciljano oglašavanje.

Mozilla nije mogla da utvrdi da li proizvođači automobila šifruju prikupljene korisničke podatke. Takođe su otkrili da se mnogi od njih bave "pranjem privatnosti", odnosno davanjem informacija potrošačima koje sugerišu da ne moraju da brinu o pitanjima privatnosti, iako u stvarnosti to nije slučaj, piše Gizmodo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djoka

09.09.2023 13:32

Polupati kompjuter cim se kupi, i kraj