NEVEROVATNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Samo u OVOM tipu automobila vozači se zaista TOPE OD SREĆE!

Autor:

Razonoda

07.09.2023

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada nikom nije padalo na pamet da samo ovaj tip kola podiže u ljudima hormon sreće

NEVEROVATNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Samo u OVOM tipu automobila vozači se zaista TOPE OD SREĆE!

Foto: pixabay.com

Italijanski proizvođač automobila Fiat sproveo je istraživanje zajedno sa profesorkom Lizom Dorn, čije se odeljenje na Univerzitetu u Krenfildu godinama unazad bavi analizama ponašanja vozača u svetu.

Ideja novog istraživanja bila je da se jednom za svagda odgonetne koji tip automobila vozače i one koji su s njima u kolima najviše usrećuje.

Rezultati su iznenadili sve. Umesto toga da su se ispitanici opredelili za “male” i kompaktne automobile koji se najviše voze po gradovima, oni su u velikoj većini rekli da im jedinu pravu sreću u saobraćaju predstavlja vožnja u kabrioletu.

Doktorka Dorn je sa svojim timom istraživača, na osnovu ove ankete, uspela da dokaže kako vožnja bez krova automobila doprinosi našem mentalnom, emocionalnom i telesnom blagostanju.

Republika

Foto: pixabay.com

Ispostavilo se da se vozači, ali i putnici u automobilu najbolje osećaju kada drumovima jezde u kabrioletu

 

- Dobijeni rezultati ukazuju na to da vožnja kabrioleta vozača čini srećnijim i da može da utiče pozitivno na zdravlje vozača na duže vreme - rekla je Dornova.

Ispitanici su na početku bili prvo podvrgnuti ispitivanju načina na koji voze kao i kakve automobile imaju u vlasništvu. Tako se ustanovilo da li su od onih koji vole brzu vožnju i traže li izazov za volanom ili ne.

Istraživanje je pokazalo kako vozači automobila sa spuštenim krovom imaju viši nivo hormona sreće u sebi, a to je najviše bilo izraženo kod onih "žešćih" vozača. Njima je hormon sreće porastao za 20 odsto!

Za volanom kabrioleta, dokazala je nauka, smanjuje se stres meren kroz otkucaje srca. Uočeno je da su šoferi "budniji", da im je za dvadesetak posto smanjena negativna emocija, kojoj se pripisuje agresija na putevima.

- Zaključak je da kad vozač upravlja vozilom sa spuštenim krovom, kao da je direktno povezan sa okolinom. Verujemo da bi ovi hormoni sreće bili još viši u električnim automobilima, jer u njima ima i manje buke - rekla je doktorka Liza Dorn.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading