ZBOG OVE BOLESTI SRBI PADAJU U DEPRESIJU I POSTAJU ANKSIOZNI: Svako može da oboli od nje, a problem nastaje kada zahvati GENITALIJE!

Autor: N.J.

Lifestyle

01.11.2022

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako pacijenti reaguju kada saznaju da imaju ovu bolest i zbog čega je povezana sa depresijom, otkriva doktor.

ZBOG OVE BOLESTI SRBI PADAJU U DEPRESIJU I POSTAJU ANKSIOZNI: Svako može da oboli od nje, a problem nastaje kada zahvati GENITALIJE!

Foto: Shutterstock

Čak 150.000 Srba ima psorijazu. Osim što oboleli imaj fizičke promene, ova bolest utiče i na psihičko stanje ljudi. Kako pacijenti reaguju na ovu bolest, kako se i da li se leči, kao i koliko je stres pogoršava govori dr Predrag Majcen na K1 Televiziji.

- Psorijaza je hronično oboljenje, autoimuno, sam organizam stvara antitela i dovodi do promena, najčešće po koži, a može da zahvati i zglobove. Problem kod pacijenata je što ta bolest deluje psihički, opterećuje. Glavna stvar je ako se pojave kožne promene, ne lutati, najpre se javiti dermatologu - započeo je doktor.

Kako nastaje psorijaza

Psorijazu mogu uzrokovari razne infekcije, virusne infekcije, lekovi na primer beta blokatori, stres i psihičke traume ili genetika.

- Mislim da se još uvek ne zna ko više oboleva, žene ili muškarci, ali može se javiti kod deteta, a i kod starijih osoba, nema pravila - rekao je on.

Foto: Izvor: YouTube/ K1 Televizija

Doktor Predrag Majcen govori o psorijazi

Posledica psorijaza može biti i depresija

Doktor Majcen objašnjava kakve se promene događaju. U 21. veku ljudi su opterećeni fizičkim izgledom, a ove promene koje su još i vidljive, nisu prijatne. 

- Psorijaza nije zarazna bolest. Dokazano je kod pacijenata koji imaju ovu bolest da imaju nekada i psihičkih problema, nekada mogu patiti od depresije, anksioznosti i imati razne strahove i stresove. Okolina vas ne razume, a vi tako još više patite. Došlo je vreme da je fizički izgled dominantan. U svetu je dokazano da 5 odsto pacijenata pokuša samoubistvo i kada se prate te skale, kada uporedite psorijazu sa šećerom, dijabetosom, nekim drugim hroničnim oboljenjima, taj stres, nivo opterećenja isti je kod naših pacijenata i kao kod ovih koji boluju od drugih bolesti - rekao je doktor.

Foto: Printscreen/Youtube/Inside Edition

Crvenilo na koži

Lečenje

- Ako su promene na stopalima, to onemogućava kretanje, bilo kakvo naprezanje. Odlazak na bazen, u teretanu, još pogotovo ako vas neko pita "Šta ti je to?" onda pacijentima to deluje kao negativna povratna sprega - kaže doktor i objašnjava kako se leči psorijaza:

- Biološka terapija je najefikasniji vid lečenja. Problem je što je to autoimuna bolest. Svako od nas ima slabu tačku. Nekom to mogu da budu kardiovaskularne bolesti, neko može da ima problema sa varenjem, ili sa plućima, kod nekih pacijenata psorijaza može zahvatiti zglobove, to su razni modeliteti. Dokazano je da biološka terapija pomaže u lečenju kož i utiče na kvalitet i dužinu životog veka - ističe on.

Ishrana je takođe veoma važna tačka u rešavanju ovog problema:

- U svakom slučaju se savetuje zdrav način ishrane. Izbegavati suhomesnato, alkohol deluje kao negativna povratna sprega, kao i pušenje.  Ukoliko je zahvaćena veća količina kože, postoje određeni lekovi. Ako nešto od ovoga ne pomaže, a zahvaćena je veća količina kože ili genitalije, što je teško održavati, savet je da se primeni biološka terapija - završava doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading