EKSKLUZIVNO: NAJBOLJI SVETSKI DIJABETOLOG ZA REPUBLIKU: Strašna EPIDEMIJA DEBLJINE! Zbog nje deca imaju dijabetes starih

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Previše gledamo u mobilne telefone, previše šećera unosimo, mnogo je stresa, ne krećemo se...

EKSKLUZIVNO: NAJBOLJI SVETSKI DIJABETOLOG ZA REPUBLIKU: Strašna EPIDEMIJA DEBLJINE! Zbog nje deca imaju dijabetes starih

Foto: ST/Vladimir Lukić, Profimedia Roman Sigaev Alamy Alamy Pr

Jedan od najboljih svetskih dijabetologa dr Itamar Raz s Medicinskog fakulteta u Tel Avivu upozorava da je gojaznost, koja je glavni razlog za dijabetes, postala epidemija, koja se stalno pogoršava.


U intervjuu za Republiku čuveni doktor objašnjava koliko tome doprinosi moderan način života, a priča i o zloupotrebi leka za dijabetes ozempik, koji mnogi piju na svoju ruku da bi smršali.


Kažete da imamo epidemiju dijabetesa u svetu, bojite li se da će ta cifra samo da bude veća iz godine u godinu?


- Da, verovatno možemo očekivati takav rast, plašim se da će ga biti, gojaznost je postala epidemija, koja se stalno pogoršava. Doduše, ovde, u Srbiji, nema toliko gojaznosti, bar ja nisam video, delujete dosta mršavi. Gojaznost je glavni razlog za dijabetes. Možda je malo složeno, ali u stvari, gojaznost jeste glavni uzrok nastanka dijabetesa. Kada je čovek debeo, postoji mnogo masti u organizmu i višak te masti se taloži na pogrešnim mestima u telu. Ako se taloži u srcu, dovodi do oboljenja srca, u krvnim sudovima, do obljenja krvnih sudova... Na pogrešnim mestima organizam mast doživljava kao stranu stvar, telo je napada i dolazi do upale. U stvari, dijabetes je reakcija na to. Kada imamo previše masti u mišićima, u mišićnom tkivu, insulin ne može da deluje i mišići ne mogu da se hrane glukozom, šećerima, znači ne odgovaraju na insulinski podsticaj.


 Uz gojaznost, šta su još uzročnici dijabetesa?


- Imamo dva glavna uzroka, razloga za nastanak i razvijanje dijabetesa u organizmu. Jedan je genetski faktor, ako su vam otac i majka oboje imali dijabetes, onda i vi imate 50 odsto šanse da ga razvijete, a drugo je okruženje u kom se čovek nalazi. Kad kažem okruženje, mislim na to šta jedete, aktivnosti, da li se bavite sportom i, posledično tome, da li je osoba debela ili ne. To su dva glavna razloga: genetika i okruženje za nastanak dijabetesa tipa dva, staračkog dijabetesa.


 A moderan način života: stres, prejedanje, nedovoljna fizička aktivnost?


- Da, upravo to što ste rekli, moderan način života, stres, previše jela konzumiramo, previše šećera, ne krećemo se, ne vežbamo... Previše mladi ljudi, ali i svi uopšte, gleda u mobilne telefone. Na primer, u Izraelu je 20 odsto dece iz manje privilegovanih socijalnih slojeva, siromašnijih, već predebelo u tom uzrastu. Unose previše šećera, previše vremena provode na telefonu, nemaju aktivnosti i razvijaju dijabetes. Znači, deca sa 14 godina imaju već dijabetes starih ljudi.


Žene i muškarci, koji nemaju dijabetes, koriste ozempik da bi smršali.


- U pravu ste, ozempik ljudi koriste za mršavljenje i tu može da dođe do zloupotrebe korišćenja leka, posebno kod lepih i zgodnih žena. Imam pacijentkinje koje su razvile oboljenja od preterane upotrebe ozempika radi mršavljenja, ušle su u anoreksične situacije. Kažemo da, ako je indeks telesne mase u odnosu na visinu veći od 30, u redu je da žena koristi ozempik da bi smanjila težinu ili ako je veći od 27, a dijagnostikuje se predijabetično stanje ili ima problema s jetrom i srcem, takođe može da se daje, onda je u redu.

 

Prednosti dva nova savremena leka

 Može li savremena terapija da odloži upotrebu insulina?


- Da, novi lekovi mogu. Pored insulina, imamo druge lekove, dva nova savremena leka, jedan je inhibitor SGLT2 enzima, koji primarno deluje na bubrege, odnosno izbacuje šećer iz bubrega, štiti srce i bubrege, smanjuje težinu, krvni pritisak. Drugi izuzetno važan lek je GLP1 agonist. On pojačava delovanje glukagona u pankreasu, povećava osećaj sitosti u mozgu, pa deluje psihološki i onda nemate potrebu za jelom. Dakle, kada tretiramo medicinski dijabetes, koristimo tri leka, jedan je stari lek metformin, u kombinaciji s ova dva nova leka.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading