ŠTA JEZIK KAŽE O VAŠEM ZDRAVLJU - Od polno prenosivih bolesti do raka

Autor: N.J.

Lifestyle

21.10.2022

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promene koje se pojave na jeziku mogu da ukažu na zdravstveno stanje koje zahteva hitnu reakciju.

ŠTA JEZIK KAŽE O VAŠEM ZDRAVLJU - Od polno prenosivih bolesti do raka

Foto: pixabay.com

Pogledajte, šta znače različite boje i teksture na vašem jeziku i kada biste trebali otići lekaru, piše "Dejli stars". Određeni delovi tela mogu vam biti dobar pokazatelj potencijalnih zdravstvenih problema. To može uključivati vašu kožu, oči, usta, stopala, nokte pa čak i vaš jezik.

Od gljivičnih infekcija, polno prenosivih bolesti ili različitih vrsta virusa; jezik bi mogao pokazivati znakove raznih zdravstvenih problema.

Neke stvari, kao što su čirevi, mrlje, kvržice ili crvenilo često mogu biti bezopasne, ali povremeno, ako ne nestanu, mogu vam dati neke naznake o vašem zdravlju i bilo kakvim sumnjivim stanjima od kojih možda patite. Zdrav jezik ima toplu i ružičastu boju što ukazuje da je sve u redu, ali bilo koja od ovih promena može značiti da nešto nije u redu. Evo nekih promena na vašem jeziku kojih biste trebali biti svesni.

Foto: Shutterstock

Zdravlje jezika - simpotmi koji ukazuju na promene

Bele mrlje

Bele mrlje ili kremasti izgleda na jeziku može ukazivati na gljivičnu infekciju.

- To se često događa nakon što bolest ili lekovi poremete ravnotežu bakterija u ustima - kaže Vebmd i dodaje:

- Ako vidite tvrda, ravna, bela područja koja se ne mogu ostrugati, to bi mogla biti leukoplakija, koja je povezana s rakom - ističu oni.

Ranice na jeziku

Kaže se da sifilis uzrokuje ranice, poznate i kao šankre, koje se mogu naći na usnama, desnima, stražnjem delu usta blizu krajnika i na jeziku.

Ove ranice ukazuju na prvi stadijum infekcije. Ove male ranice počinju kao male crvene mrlje, a zatim prerastu u veće otvorene rane boja koje variraju od crvene, žute ili sive.

Foto: Pixabay

Poseta lekaru savetuje se ako imate bilo koje simptome

Osećaj pečenja


Kao da ste zalepili jezik za nešto jako vruće što uzrokuje lagani ukus u ustima može biti sindrom pečenja u ustima.

- To može značiti problem sa živcima u vašem jeziku - dodao je Vebmd.

- Kod nekih ljudi kisela hrana poput ananasa, kao i pasta za zube, vodica za ispiranje usta, slatkiši ili žvakaće gume također uzrokuju opekline u ustima.

Bolan i crven jezik


Osećaj bolnog i crvenog jezika može značiti da vam ozbiljno nedostaje vitamina B12. Glositis (crveni jezik) je sinonim za nedostatak B12 zbog čega može izgledati mekastocrvene boje. Manjak hemoglobina u krvi takođe će uzrokovati da jezik izgleda bledo i glatko.

Ako primetite bilo koju od ovih promena na svom jeziku, svakako se savetuje poseta doktoru opšte prakse ili stomatologu. Manjak gvožda takođe može dovesti do otečenog jezika i bolnih ranica u ustima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading