ZBOG OVE BOLESTI IZGLEDA KAO DA IMA 50 GODINA: Sa 14. je sve počelo, sada izgleda STARIJE od svoje MAJKE!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.04.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve se za tren oka promenilo!

ZBOG OVE BOLESTI IZGLEDA KAO DA IMA 50 GODINA: Sa 14. je sve počelo, sada izgleda STARIJE od svoje MAJKE!

Foto: YouTube/printscreen/truly

Pre par godina, devojčica po imenu Rajzel Kalago uživala je u mladosti, bila je savršeno zdrava. Međutim, u 14. godini naišla je na crvene tragove na koži koje je prvobitno smatrala alergijskom reakcijom. U decembru 2019. godine postavljena joj je dijagnoza progerije, retke bolesti koja uzrokuje ubrzanje procesa starenja kože.

Ova 19-godišnjakinja s Filipina sada nosi teret izgleda koji ne odražava njen stvarni uzrast, što je rezultat ovog retkog oboljenja. Nakon pojave prvih crvenih tragova, Rajzel je sa svojom majkom posetila bolnicu kako bi identifikovala uzrok problema, a krajem 2019. godine stigla je dijagnoza progerije.

Republika

Foto: YouTube/printscreen/truly

Zbog bolesti izgledao kao starica

 

Progerija je progresivno genetsko oboljenje poznato po tome što obično pogađa decu, uzrokujući naglo starenje već u prvim godinama života. Međutim, postoji i forma bolesti poznata kao Vernerov sindrom, koja se može ispoljiti u tinejdžerskim godinama ili ranoj mladosti.

Osim ubrzanog starenja kože, progerija dovodi do zdravstvenih problema karakterističnih za starije osobe, uključujući kataraktu, dijabetes, srčane probleme i osteoporozu.

- Duboko smo tužni i zabrinuti, nismo znali kako da postupimo - izjavila je Rajzelina majka, Džoela Omagap Kalago.

Pored fizičkih promena na koži, devojčica pati od bolova u leđima i zaustavila je rast. Njeno stanje otežava joj socijalne interakcije, a čak i pre pandemije nosila je masku za lice i široku odeću kako bi se "sakrila". Prilagođavanje u školi bilo je posebno teško za nju.

Republika

Foto: YouTube/printscreen/truly

Roditelji nesrećne devojke se teško nose sa njenom bolesti

 

- Rajzel se stidi suočavanja s drugima. Neki vršnjaci su je zadirkivali, ali postoje i oni koji je podržavaju i unose osmeh na njeno lice - govori gospođa Kalago.

Jedan od najtežih trenutaka za majku je saznanje da, iako ima 37 godina, njena ćerka izgleda starije od nje.

- Često čujem kako ljudi govore da izgledam mlađe od Rajzel, i to me duboko pogađa. Ne želim to da prihvatim - priznaje majka.

Nažalost, za sada ne postoji terapija koja bi mogla usporiti napredovanje ovog oboljenja kod Rajzel. Ona je pod stalnim nadzorom lekara zbog drugih potencijalnih zdravstvenih problema, a porodica prikuplja sredstva kako bi joj olakšala život s ovim stanjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading