MAMA USISAVA MOJE OSTATKE, KOŽA MI OTPADA: Skupljam u lopaticu i prosipam - u pitanju je BOLEST koja sve više pogađa decu u SRBIJI

Autor:

Lifestyle

26.10.2023

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koža joj se ljušti i neverovatno je boli.

MAMA USISAVA MOJE OSTATKE, KOŽA MI OTPADA: Skupljam u lopaticu i prosipam - u pitanju je BOLEST koja sve više pogađa decu u SRBIJI

Foto: Instagram/ amymoldenhauer

U Srbiji, kao i svuda u svetu često je da neko ima oboljenje kože koje ne zna da prepozna na vreme. O tome je jednom prilikom govorio i doktor Predrag Poleksić, srpski dermatolog.

- Što se dermatoloških oboljenja tiče u porastu su tumori kože, a kod dece je primetna značajna eskalacija oboljenja - atopijskog dermatitisa. O ovom oboljenju roditelji jako malo znaju, pa zbog toga nehotično prave greške koje samo pogoršavaju stanje. Roditelji vode decu kod pedijatra. Ne bih da me oni shvate ovo pogrešno, ali često ne umeju da prepoznaju oboljenje atopijskog dermatitisa. Zbog toga decu leče kortikosteroidima, na žalost. To nama dermatolozima otežava i lečenje i posao, jer treba da utvrdimo etiopatogenezu bolesti (uzrok i način razvoja neke bolesti) - kako nastaje, zašto nastaje, kako se leči i drži pod kontrolom. Postoji i negativan uticaj kortikosteroida ako se duže koriste. Muka je i roditeljima objasniti sve vezano za probleme koji su vezani za ovu bolest, jer dolazi do poremećaja opšteg imuniteta, hipersenzibilnosti, odnosno preosetljivosti, pa i pojačana opasnost od pojave alergijske astme - istakao je dermatolog dr Poleksić za Espreso pre nekoliko godina.

Ovoga puta, Ejmi Moldenhauer je devojka koja je obolela, a takođe se lečila kortikosteroidima. Svake večeri bacala je "punu lopaticu kože" pre nego što su pukotine procurile, nabubrile i počele da "gore" po telu. Ona ima 28 godina, ali se bori sa ekcemima još od detinjstva. Po celom telu ima svrabež.

To je držala pod kontrolom godinama, jer se oslanjala na steroidne kreme, ali je 2022. godine odlučila da stane sa tim. Međutim, umesto da joj se koža vrati u normalu kako je očekivala,  postala je toliko osetljiva i bolna.

- Koža mi je postala jarko crvena i izgledala je kao ispečena na suncu. Pre nego što sam shvatila, koža mi se ljuštila i prosipala sam punu lopaticu, barem jednom dnevno. Koža je oticala, curila, pekla me i ljuštila se. Da ne zaboravim crvenilo, kad mi ruke, noge, dlanovi i tabani pocrvene i upale se - kaže ona u svojoj ispovesti.

Nakon što je istražila svoje simptome, Ejmi je zaključila da pati od topikalne apstinencije od steroida (TSW) - ozbiljne nuspojave koja nastaje zbog korišćenja kortikosteroida i hidrokortizonskih krema. Obe utiču na smanjenje upale kod ekcema, atopijskog dermatitisa i kod obolelih od psorijaze, ali zapravo mogu znatno pogoršati stvari kada ih ljudi prestanu da koriste nakon dugog vremenskog perioda, kaže Nacionalna zadruga za ekceme.

Foto: Instagram/ amymoldenhauer

Devojka koja se borila sa zdracstvenim problemom

Toliko joj se koža ljuštila da je njena majka Suzan morala da čisti krevet i jastuke svaki dan.

- Bila sam osetljiva na vodu, kremu, tkanine, temperaturu, sve. Bol je bila nesnosna. Žarenje je bilo toliko intenzivno da sam izgubila sposobnost za mnoge stvari. Prvih nekoliko meseci uglavnom sam bila vezana za krevet, umotana u peškire. Nisam mogla da regulišem temperaturu pa bih se ili smrzavala ili znojila. Svrab je bio ogroman, a tokom dana sam se češala dok nisam prokrvarila - rekla je.

Došla je do toga da nije mogla da se pomeri već je jela u krevetu.

-  Mama bi me skinula, ogulila mi kožu, promenila gaze, presvukla me i usisala krevet jer bi bio prekriven kožom.

Ona se borila sa mentalnim zdravljem i patila je za svim što je propuštala. Osećala se kao teret kako porodici, tako i prijateljima.

- Osećala sam se kao teret i samo deo onoga što sam nekada bila. Postala sam depresivna i imala sam napade panike. Majka mi je kuvala, hranila me i presvlačila - rekla je.

U avgustu ove godine počela je da se oporavlja. Sada je gotovo izlečena i raduje se starom životu, piše "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading