"ZBOG KREME ZA EKCEM KOŽA MI SE LJUŠTILA DO MIŠIĆA, od bolova nisam mogla da držim bebu“: Bolno iskustvo mlade mame (VIDEO)

Autor:

Lifestyle

09.10.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koristila je kortikosteroidnu kremu 17 godina i jedva uspela da sanira posledice.

"ZBOG KREME ZA EKCEM KOŽA MI SE LJUŠTILA DO MIŠIĆA, od bolova nisam mogla da držim bebu“: Bolno iskustvo mlade mame (VIDEO)

Foto: Printscreen/www.tiktok.com/@kelsie.lorenz

Kelsi Lorenc (31) iz Kanade godinama je kostila istu kremu za ublažavanje ekcema. Reč je o kortikosteroidnoj kremi koja vremenom, ukoliko se ne koristi prema uputstvu, do te mere može da istanji kožu da ona postaje tanja od flis-papira.

Na kraju, njena koža je postala toliko tanka da se ljuštila kad bi se Kelsi oblačila i morala je satima da se kupa kako bi makar malo ublažila bolove.

Simptomi su ukazivali na zavisnost od kortikosteroida, kad prestanak upotrebe kreme dovodi do pogoršanja stanja na koži, pa je odlučila da u potpunosti prekine da koristi kortikosteroide 2020. godine.

Sada koristi lekove na biljnoj kazi i kaže da je prošlo 1.000 dana otkako je prestala da maže kortikosteroid.

- Nisam mogla da kupam svoje dete, da perem sudove, da izađem napolje. Fizički dodir je bio mučan, a maženje i nošenje sina često me je ostavaljalo u suzama i napadima svraba – kaže Kelsi za Daily Mail.

Ova mlada žena prošla je kroz pakao zbog ekcema koji joj u nekoliko navrata gotovo paralisao život.

- Koža mi je curila i pucala, nisam mogla da hodam, a često sam morala da ostajem u krevetu po nedelju dana pokušavajući da se ne pomeram. Bolest je uticala da se moja ličnost dramatično promeni; oslanjala sam se na muža i članove porodice da brinu o meni. Takođe sam izbugila menstrualni ciklus – ispričala je Kelsi.

 

 

Njoj je dijagnostikovan blagi atopijski dermatitis u ranoj dobi, pošto su lekari primetili promenu na laktu.

Prepisana joj je steroidna krema 2003. godine i ona ju je redovno koristila kako bi ublažila simptome. U uputstvu za kortikosteroidnu kremu, međutim, navedeno je da bi osoba koja je koristi duže od dve nedelje svakako morala da razgovara sa svojim lekarom.

Kelsi je na svojoj koži osetila kako koritkosteroid može da izazove probleme: posle upotrebe kreme krvni sudovi su joj se proširili, a koža istanjila.

U martu 2020. uspevala da umiri svrab samo dugotrajnim natapanjem u kadi. Već u aprilu 2020. prestala je da koristi lekove, ali se ubrzo razbolela; uz to, izgubila je mesečni ciklus, a koža joj je bila toliko tanka da je po nedelju dana morala da provodi u krevetu.

 

 

Osobe koje pate od ekcema rizikuju da postanu zavisni od krema ako ih redovno koriste, upozoravaju lekari. Kortikosteroidne kreme deluju tako što smanjuju upalu, ali mogu da izazovu bolove, ljuspanje i stanjivanje kože.

Kelsi Lorenc je pre više od tri godine prestala da koristi kortikosteroidnu kremu. Umesto nje, ekcem pokušava da sanira pomoću kineskih holističkih lekova i antiinflamatornih injekcija.

- Imam alergije na kožu životinja i osetljiva sam na alergene iz vazduha još od malih nogu. Sve to je uticalo na moju kožu od malena. Kad se osvrnem unazad, shvatam da bih verovatno bila u mnogo boljoj poziciji da mi je savetovano da uklonim alergene, jedem više celovitih namirnica i menjam proizvode za čišćenje u domaćinstvu umesto što su mi prepisali steroide. Moj ekcem je bio toliko blag da ga čak i ne bih smatrala problematičnim, a mogla sam lako da ga lečim holistički – smatra Kelsi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading