FOTELJA VAŽNIJA OD ZAHTEVA RODITELJA?! Porodice žrtava ogorčene na odluke donete u Ribnikaru! DOKLE VIŠE

Autor: T.V.

Hronika

28.11.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji streljane dece tražili su od tadašnjeg predsednika Saveta roditelja da se više ne kandiduje, međutim, kako je rečeno, on to nije prihvatio.

FOTELJA VAŽNIJA OD ZAHTEVA RODITELJA?! Porodice žrtava ogorčene na odluke donete u Ribnikaru! DOKLE VIŠE

Foto: S.T./D.KADIĆ

Nakon jezivog masakra koji je izvršio dečak ubica Kosta Kecmanović u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde je ubio devetoro svojih drugova, čuvara Dragana Vlahovića i ranio petoro dece i nastavnicu Tatjanu Stevanović, u Savetu roditelja ove obrazovne ustanove na Vračaru nije primljen nijedan roditelj stradalih učenika.

Porodice žrtava ogorčene uporno traže promene na ovom polju, međutim, i pored njihovih zahteva, nastavlja se po starim pravilima.

Na društvenoj mreži X, svoje mišljenje u vezi sa ovim podelila je i Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, koja je, inače, u kontaktu sa pojedinim roditeljima učenika koji pohađaju ovu školu.

Doktorka je govorila upravo o novim odlukama OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je striktno naglašeno kako su roditelji streljane dece tražili od tadašnjeg predsednika Saveta roditelja da se više ne kandiduje, međutim, kako je rečeno, on to nije prihvatio.

- Predsednik Saveta roditelja ove škole, od školske 2022/23. godine je gospodin Igor Đorđević. Nezadovoljni njegovim radom i stavovima, roditelji ranjene dece odeljenja VII/2, kao i roditelji streljanih đaka, tražili su da podnese ostavku još 10. maja, kao i dva puta nakon toga. Zahtevi za njegovu neopozivu ostavku su upućeni Ministrastvu prosvete, Vladi i njemu lično. Roditelji streljanih učenika su ga zamolili da se samo skloni i da se više ne kandiduje, jer mu je u avgustu istekao mandat. Nije prihvatio. Opet se kandidovao i opet je predsednik, a mandat mu traje do avgusta 2024. godine.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić, Privatna arhiva

 

Mnogi se pitaju zašto je doneta ova odluka, a ogorčeni roditelji našli su način da njihov glas nakon donesene odluke dopre jače i glasnije, stoga je organizovan protest kako bi uspeli u svojoj nameri da budu saslušani.

- Strašno! Sramota! Nečasno! To su reči koje se najčešće mogu čuti i pročitati u vezi sa sramotnim izborom u Školski odbor koji je većinski izglasao Savet roditelja. Nadajmo se da će ova poruka dospeti do njih, do njihovih porodica, do njihove dece. I da će, pred njima, pred svojom decom koja idu u ovu školu, bar malo pocrveneti i postideti se zbog sramnog rezultata glasanja obavljenog u četvrtak 23. novembra, 2023. godine, na sastanku Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Možda će glas savesti ili osuda javnosti dovesti do toga da se nepoželjni povuku sa svojih funkcija i ustupe mesto onim roditeljima kojima to pripada po ljudskim i moralnim zakonima - stoji dalje u objavi dr Slavice Plavšić.

Republika

Foto: B. Jovanovic

 

Podsetimo, mišljenje Kabineta Ministarstva prosvete je da bi bilo važno da ispred Saveta roditelja, predstavnik roditelja u Školskom odboru bude i roditelj nesrećno stradalih učenika, a čije sestre i braća su i ove školske godine učenici škole. Takvih slučajeva ima nekoliko, poput roditelja Eme Kobiljski, Adriana Dukić i Bojane Asović, i Mare Anđelković.

Svi roditelji su odbili kandidaturu osim Anđelkovića, a povodom te odluke, oglasio se i otac ubijene Mare Anđelković, Branko Anđelković, rekavši da smatra da je to glasanje bilo potpuno neregularno.

Ova odluka i dalje izaziva ogorčenje i pitanja o empatiji unutar školske zajednice, dok mnogi ne mogu da shvate šta je razlog zašto nije doneta odluka da se podrži predlog Ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miki

28.11.2023 19:25

Tudja tragedija ih ne interesuje. Sramota šta se dogadja.

Nina

09.12.2023 01:52

Dno dna ljudske kaljuge