SIMBOLIČNO U 8.40 OKUPIĆE SE RODITELJI STRADALE DECE! Najavljen protest zbog donetih novih odluka u Ribnikaru: "Porodice ove dece kao da su precrtane 3. maja!"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ideja je da se iskaže potreba, kako se navodi, za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

SIMBOLIČNO U 8.40 OKUPIĆE SE RODITELJI STRADALE DECE! Najavljen protest zbog donetih novih odluka u Ribnikaru: "Porodice ove dece kao da su precrtane 3. maja!"

Foto: B. Jovanovic, ST/Vladimir Lukić, Privatna arhiva

Nakon jezivog masakra koji je izvršio dečak ubica Kosta Kecmanović u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde je ubio devetoro svojih drugova, čuvara Dragana Vlahovića i ranio petoro dece i nastavnicu Tatjanu Stevanović, u Savetu roditelja ove obrazovne ustanove na Vračaru nije primljen nijedan roditelj stradale dece.

Preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je bila da jedan od roditelja ubijene dece bude u Školskom odboru, međutim, glasanje unutar Saveta roditelja rezultiralo je sa 27 glasova "protiv" i samo 10 "za" prijem roditelja stradalih u tragediji.

Mnogi se pitaju zašto je doneta ova sramna odluka, a ogorčeni roditelji našli su način da njihov glas nakon donesene odluke dopre jače i glasnije. 

- Obaveštam vas da će se u sredu u 8.40 č. (simbolika vam je jasna) održati protest roditelja ubijene dece/roditelja dece Ribnikara. Protest će početi u Kralja Milana 10, a završiti se ispred Vlade - stoji u objavi gde se poziva da se pridruže protestu svi koji saosećaju sa ljudima koji su izgubili svoje najdraže.

Kako se dalje navodi, ideja je da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Foto: instagram

 

U opisu ove objave podeljena je činjenica da u školskom odboru ove ustanove očigledno nema mesta za predstavnike roditelja ubijene dece, uz ponovljenu rečenicu roditelja stradale Mare Anđelković: "Mi smo obrisani 3. maja i od tada nas svakoga dana zakopavaju sve dublje i dublje."

Iz tog razloga, upućen je poziv podrške roditeljima stradale dece, roditeljima ribnikaraca, koji su sticajem okolnosti podeljeni u ovoj ustanovi, praveći razdor i podele na roditelje ubijene i roditelje preživele dece.

Podsetimo, mišljenje Kabineta Ministarstva prosvete je da bi bilo važno da ispred Saveta roditelja, predstavnik roditelja u Školskom odboru bude i roditelj nesrećno stradalih učenika, a čije sestre i braća su i ove školske godine učenici škole. Takvih slučajeva ima nekoliko, poput roditelja Eme Kobiljski, Adriana Dukić i Bojane Asović, i Mare Anđelković.

Svi roditelji su odbili kandidaturu osim Anđelkovića, a povodom te odluke, oglasio se i otac ubijene Mare Anđelković, Branko Anđelković, rekavši da smatra da je to glasanje bilo potpuno neregularno.

Ova odluka i dalje izaziva ogorčenje i pitanja o empatiji unutar školske zajednice, dok mnogi ne mogu da shvate šta je razlog zašto nije doneta odluka da se podrži predlog Ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading