DEJAN KAO MUSLIMAN MORA DA SE PRIDRŽAVA OVIH OBIČAJA! Dragojeviću tokom RAMAZANSKOG POSTA zabranjeni i strastveni pogledi!

Autor:

Zadruga

30.03.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejan Dragojević mora da ispuni običaje koje mu nova vera nalaže.

DEJAN KAO MUSLIMAN MORA DA SE PRIDRŽAVA OVIH OBIČAJA! Dragojeviću tokom RAMAZANSKOG POSTA zabranjeni i strastveni pogledi!

Foto: printscreen/youtube.com/dejan dragojevic

Pobednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević odlučio je da izađe u javnost sa priznanjem da je promenio veru i prešao u islam pre četiri godine. On je trenutno u Meki gde je otišao na hodočašće. Naime, 22. marta počeo je Ramazan, a prema verskom zakonu svaki punoletni musliman je dužan da ukoliko je sposoban, ode na hadžiluk u Meki.

Evo čega Dragojević sve treba da se pridržava i koji su običaji i verovanja koja se vezuju za Ramazan.

Foto: printscreen/youtube.com/dejan dragojevic

Dejan Dragojević prešao u islam

Naziv Ramazan (Ramadan) potiče od arapske reči „ar-ramad” što u prevodu označava užasnu vrućinu. Muslimani veruju da se 610. godine nove ere, anđeo Gabrijel ukazao proroku Muhamedu darujući mu Kuran, svetu knjigu islama. Takođe, veruje se da se ''Noć otkrića'' dogodila tokom Ramazana, a postom muslimani odaju počast otkrovenju Kurana.

Kuran, sveta knjiga, sastoji se od 114 poglavlja i smatra se da su u njemu zapisane reči boga - Alaha. Hadisi su poruke i misli proroka Muhameda koji zajedno sa rečima boga čine religijske tekstove islama.

PET STUBOVA RAMAZANA

1. Savm - Tokom Ramazana obavezan je post od zore do sumraka.

2. Šahada - Verovanje da ne postoji drugi bog niti božanstvo osim jedinog boga Alaha i vera u njegovog jedinog prororka Muhameda (mir njemu).

3. Zakat - Običaj darivanja u humanitarne svrhe.

4. Salat/namaz - Molitva pet puta u toku dana.

5. Hadžiluk/hadž - Hodočašće u Meku, važno je da svaki musliman bar jednom za života poseti Meku, ukoliko je to moguće.

Foto: youtube.com/Dejan Dragojevic

Dejan Dragojević u Meki

ZABRANJENO RATOVANJE I STRASTVENI POGLEDI

Islamskim vernicima je tokom Ramazana zabranjeno ratovanje. Očekuje se da vernici što vernije slede učenje Muhameda, a to uključuje i stvaranje boljih međuljudskih odnosa, dok se važnost pridodaje čistoći misli i dela.

Uz jelo i piće, prema rečima Poslanika Muhameda, laž, psovka, kleveta, ogovaranje i strastven pogled kvare post.

Ukoliko se dogodi da neko slučajno pojede ili popije nešto, post se ne kvari ukoliko vernik prestane čim se seti da posti. Ipak, ukoliko se nemarom tokom abdesta - obrednog pranja pred namaz ili kupanja proguta samo kap vode, post je pokvaren i na taj način islam razliku nepažnju od nemarnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading