ŠTA NAM JE OSTALO OD SLAVNIH VLADARA?!

Autor:

Zabava

03.10.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novije nasleđe Karađorđevića i Obrenovića rasuto širom Evrope, a u Srbiji iz vremena Nemanjića preostalo jedino žezlo Svetog Save.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Kralj Petar Karađorđević

Jedini lični predmet na ovim prostorima koji nam je preostao iz vremena Svetog Save je njegovo žezlo, koje se čuva u manastiru Mileševa. Ne možemo se pohvaliti ni krunama vladara iz nemanjićke loze pošto nisu "preživele" našu istoriju. Takav je slučaj i sa krunom koju je poneo Stefan Prvovenčani pre tačno osam vekova, kada je Srbija postala međunarodno priznata kraljevina.

Uništeni dvorovi

- Ako smo svesni da mi nijedno plemićko utvrđenje od slavnih 200 godina nemanjićke vladavine nemamo sačuvano, kakav fond ličnih predmeta možemo da očekujemo? Osim Smederevske tvrđave, nemamo nijedan dvor, a i tu imamo samo zidine - za Srpski telegraf napominje istoričar Nebojša Damnjanović.

Na internetu se mogu pronaći podaci da se pojedine srpske srednjovekovne krune kriju na različitim mestima, između ostalog, da je kruna Stefana Dečanskog, koja je čuvana u Karlovačkoj mitropoliji, poklonjena Petru Petroviću Njegošu i da je danas na Cetinju. Međutim, istoričari kažu da o nemanjićkim krunama danas svedoče samo freske.

Damnjanović dodaje i da malo nade polaže da u Dubrovniku bude pronađeno još nešto od zaostavštine čuvene vladarske porodice, a podseća da jedina kruna koju Srbija danas ima je ona koja je izlivena za kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Miloševa kapa

- Poznato je da je kralj Petar tražio da mu se kruna izlije od bronze sa ručke topa koji su koristili Karađorđevi ustanici, po nacrtima Mihaila Valtovića - podseća Damnjanović i dodaje da je za vreme Prvog svetskog rata bila zakopana u bogosloviji u Prizrenu, potom u Žiči, a danas se čuva u Istorijskom muzeju Srbije. Od ovog kralja još se čuvaju i žezlo, ogrtač i kopča.

Novije nasleđe Karađorđevića i Obrenovića je razbucano u ratovima, po Evropi i privatnim kućama familija. Ipak, među muzejskim blagom nalaze se kapa, čaša i kratka dolama Miloša Obrenovića, uniforma kneza Mihaila, prsten kneza Milana, ali i mnoge lične stvari kneginja Julije i Ljubice.

Čaša cara Dušana

Plitka čaša, jednostavnog, kružnog oblika napravljena je kombinacijom kovanja i livenja srebra koje je zatim pozlaćeno. U njenom središtu se nalazi okrugli medaljon sa predstavom dvoglavog orla, a oko medaljona je ćirilični natpis "U Hrista blagoverni Stepan car". Da li je iz nje pio i sam Dušan Silni, čije se ime u natpisu pominje, ne može se sa sigurnošću tvrditi. Poznato je da je car i naručivao i kupovao skupocene čaše, ali i da ih je poklanjao lojalnim velikašima.

Iz Venecije je Dušan tako uoči krunisanja poručio ne samo najfiniju svilu već i 33 skupocene čaše od plemenitog metala. Čaša je dragocena, pronađena u narteksu Crkve Svetog Nikole u Drenovi, a čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading