NAŠLI PAJU JOVANOVIĆA VREDNOG OKO 50.000 EVRA

Autor:

Zabava

28.09.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest umetničkih slika i crteža koji su u oktobru 2014. ukradeni u Sent Galenu u Švajcarskoj pronašli su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Kragujevcu. Slike vredne nekoliko desetina hiljada evra pronađene su kod R. S. (61) prilikom pretresa pet stanova i poslovnih objekata u Kragujevcu, a među umetninama bila je i skica "Krunisanje cara Dušana" Paje Jovanovića, koja se procenjuje na preko 50.000 evra, saopštio je MUP.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Krunisanje cara Dušana Paje Jovanovića

ORIGINALI NA SIGURNOM

Naš čuveni slikar, koliko je poznato, uradio je sedam verzija ove slike i one se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama. Velika kompozicija iz 1931. je u Narodnom muzeju u Beogradu, jedna manja se nalazi u Legatu Paje Jovanovića, dok je Jovanović verziju nastalu sredinom dvadesetih godina 20. veka prodao i ona se danas nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hiljade evra staju crteži Save Šumanovića

- Lično sam procenjivao svako delo koje je taj švajcarski kolekcionar kupovao jer se on nije upuštao u kupovinu dok se sa mnom ne konsultuje. Naše tržište je trenutno u jako lošem stanju, pa nema pomena o nekim basnoslovnim cenama. Nije dobar trenutak da o tim delima govorimo kroz prizmu cena jer bi one bile uvredljive budući da one i dalje imaju veću kulturnu i istorijsku vrednost koja ne može da se meri novcem - za Srpski telegraf kaže istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

TRAŽENI SLIKARI

Među ukradenim delima su i akvarel "Berba grožđa" Vase Pomorišca, crtež "Muški akt" Uroša Predića, crtež "Ženski akt" Zore Petrović, kao i jedna slika Milića od Mačve i crtež Save Šumanovića.

Poznavaoci prilika kažu da bi na tržištu dela Milića i Šumanovića mogla da dosegnu i cenu od nekoliko hiljada evra pošto se i dalje nalaze na listi naših najtraženijih slikara. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading