MISTERIJA TRAGA KRVI NA SNAJPERU IZ KOG JE UBIJEN ZORAN ĐINĐIĆ: Šef obezbeđenja otkrio dosad nepoznate detalje atentata na premijera

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

12.03.2024

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikad nije istraženo čija je to krv, a Milan Veruović tvrdi i da je na veštačenje u Vizbaden poslata druga puška

MISTERIJA TRAGA KRVI NA SNAJPERU IZ KOG JE UBIJEN ZORAN ĐINĐIĆ: Šef obezbeđenja otkrio dosad nepoznate detalje atentata na premijera

Foto: Tanjug Dragan Antonic, AFP Profimedia, MUP

Premijer Zoran Đinđić ubijen je pre 21 godinu ispred zgrade Vlade, a uprkos pravosnažnoj presudi na površinu i dalje izlaze detalji iz istrage koji rađaju sumnju da puna istina još nije otkrivena. Jedan takav otkrio je Milan Veruović, bivši šef obezbeđenja premijera, koji tvrdi da je na snajperu kojim je počinjen atentat nađen misteriozan crveni trag, verovatno od krvi, ali da on nije ispitan, dok na veštačenje u Vizbaden nije poslata ta puška, već sasvim druga.

PODMETNUTO ORUŽJE

Podsetimo, na gradilištu na Novom Beogradu nađena je torba u kojoj su bile automatska puška hekler i koh G3, kojom je zvanično ubijen Đinđić, kao i kalašnjikov i pun okvir.

- Puška hekler i koh za koju je sud prihvatio da je iz nje ubijen predsednik Vlade imala je crveni trag. Istražni sudija je posumnjao da je to krv i tražio da se veštači. Isto je u svom zapisniku izneo kolega iz gradskog SUP koji je radio uviđaj - kazao je u jutarnjem programu TV Pink Veruović, koji je i sam teško ranjen u atentatu.

Foto: Tanjug Tanja Valic

Kontroverzne tvrdnje Milan Veruović

On tvrdi da je tu pušku podmetnuo gradski SUP i da to nije oružje koje je kasnije odneto u Kriminalistički institut u Vizbadenu na veštačenje.

- U Vizbaden je odneta puška s plastičnim kundakom, na kojoj nije bilo tragova krvi koje su na uviđaju pominjali istražni sudija i kolega. To nije puška s drvenim kundakom koju su videli neposredni očevici kad je atentator iznosio iz zgrade i koja je kasnije pronađena. Puška i čaure su zamenjeni - rekao je Veruović.

On je ponovio svoje tvrdnje da premijer Đinđić nije pogođen iz Gepratove ulice, kako je to zvanično prihvaćeno.

Foto: www.profimedia.rs

Ubica osuđen na 40 godina, Zvezdan Jovanović

- Mnogo je dokaza s lica mesta i izjava svedoka koji usmeravaju na teorije da su postojala najmanje dvojica snajperista. Đinđić nije pogođen iz Admirala Geprata, kako se to navodi u zvaničnoj verziji. O tome postoje brojni dokazi, pre svega ulazna i izlazna rana na premijerovom telu. Ali i nemušto objašnjenje obdukcioniste Dušana Dunjića i sudskog veštaka Milana Kunjadića, koji su pokušali na sudu da nas uvere da na parčetu metka nađenom ispred zgrade Vlade nije bilo tragova krvi - rekao je Veruović, koji tvrdi da je pucano više od dva puta, koliko se navodi u presudi.

ZVANIČNA VERZIJA

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. kod sporednog ulaza u zgradu Vlade Srbije. Prema presudi, oba metka je ispalio pripadnik "crvenih beretki" Zvezdan Jovanović. Pucao je iz puške hekler i koh G3 sa 126 metara udaljenosti i 16 metara visine, s trećeg sprata zgrade u Admirala Geprata i za to je osuđen na 40 godina robije.

DR RISTIĆ: PUCANO JE S VISINE DUM-DUM METKOM

Kardiohirurg Miljko Ristić bio je u operacinoj sali kad su uneli teško ranjenog premijera. On opisuje da je ulazna rana bila s desne strane grudnog koša, a izlazna na levoj, nešto niže.

- Dakle, metak je ispaljen s visine. Za mene predstavlja dilemu da li je premijer ulazio licem prema vratima ili je bio okrenut leđima prema zgradi. Ako je ulazio licem napred, onda je nemoguće da je pucano iz ulice Admirala Geprata, već je metak doleteo iz suprotnog pravca - naveo je dr Ristić.

On je rekao da je Đinđić imao veliku ranu na srcu koja se mogla hirurški rešiti. Međutim, kad su otvorili stomak, iscurela je ogromna količina krvi.

- Jetra je bila razneta na hiljadu komadića. To je takozvani dum-dum metak, koji je imao razornu bočnu silu - rekao je dr Ristić.

Premijerka s ministrima položila vence na mestu ubistva

Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade položili su vence na mestu na kom je izvršen atentat na nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića.

Foto: Tanjug Rade Preli

Premijerka položila vence

Pored premijerke, polaganju venaca su prisustvovali i ministri Ivica Dačić, Goran Vesić, Jelena Begović, Mihailo Jovanović, Danica Grujičić, Jelena Tanasković, Tomislav Momirović, Miloš Vučević, Aleksandar Martinović, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Žigmanov i drugi članovi Vlade.

Ružica i sin Luka doneli cveće na grob

Pomen Zoranu Đinđiću održan je na Novom groblju u Beogradu. Supruga Ružica došla je u pratnji sina Luke i položila buket crvenih ruža na muževljev grob.

Foto: Tanjug Nemanja Jovanovic

Ružica i sin Luka doneli cveće na grob

Luka je imao osam godina kad mu je otac ubijen. Njegova sestra Jovana izbegava da se pojavljuje u javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Jera

15.03.2024 14:51

Počivaj u miru LEGENDO Ostavio si dubok trag na Srbiju. Nećemo te nikada zaboraviti.Neka te andjeli čuvaju. Bio si poseban i izvanredan na svim poljima.