PUTINOV LOV NA CARSKO BLAGO: Ruski predsednik potpisao MISTERIOZNI DEKRET

Autor:

Vesti

21.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naredba glasi: Krenite u potragu za svom imovinom koja je pripadala Romanovima i SSSR

PUTINOV LOV NA CARSKO BLAGO: Ruski predsednik potpisao MISTERIOZNI DEKRET

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Profimedia Koen Van Weel Afp Profimedia

Šef Kremlja Vladimir Putin u tajnosti je potpisao dekret koji označava početak velikog lova na blago koje je izneto iz Rusije. Reč je o carskom blagu koje je u najvećoj meri otuđeno nakon pogubljenja loze Romanov, ali i nekretninama i umetničkim vrednostima iznošenim iz Rusije u vreme SSSR (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika).


Na kraju, mediji su ipak sve provalili i objavljeno je nekoliko tekstova koje objedinjuje naslov: "Misteriozna Putinova naredba: Krenite u lov na svu imovinu koja je nekad pripadala ruskom carstvu i SSSR."


VLASNIČKA PRAVA


U najkraćem: Putinovim dekretom dodeljuju se ogromna finansijska sredstva za sprovođenje potrage za imovinom u inostranstvu i, naravno, podsticanje procedure za upis vlasničkih prava Rusije nad tom imovinom.
Dakle, Putin, kako pišu ruski, ali i zapadni mediji, naložio veliku potragu za imovinom, te je naredio zvaničnicima da pronađu rusku imovinu koja je nekada pripadala bivšem ruskom carstvu ili je bila u vlasništvu Sovjetskog Saveza.


Uredba ruskog predsednika objavljena je kasno uveče prošlog četvrtka, očigledno u tom terminu da bi se izbeglo interesovanje javnosti. Njom je dodeljen ogroman novac državnom birou za sprovođenje potrage za imovinom u inostranstvu i osiguranje upisa vlasničkih prava Rusije nad tom imovinom. U dokumentu se ne navodi koliko je novca izdvojeno za ovu operaciju niti se precizira kakva se imovina traži, prenosi Blumberg. Međutim, kao što sve procuri, procurio je i podatak da je reč o velikom novcu, mnogostruko većem od onog kojim je pomenuti biro dosad raspolagao.
Državna instanca kojoj je dodeljen ovaj zadatak i novac zvanično nosi ime Odeljenje za stranu imovinu administrativnog direktorata predsednika Ruske Federacije. Nezavisni izvori kažu, međutim, da je u njoj sabrano mnogo iskusnih obaveštajaca, pa je jasno koliko je ovaj zadatak važan Vladimiru Putinu.


Novac, kako je zvanično objavljeno, dodeljen je za pokrivanje troškova vezanih za "proces traženja nekretnina i blaga u vlasništvu Ruske Federacije, bivšeg ruskog carstva, bivšeg SSSR", kao i za "propisnu uknjižbu vlasničkih prava i pravnu zaštitu ove imovine", precizirao je TASS, ruska državna agencija, koji pominje i drugu uredbu, kojom se dodeljuju novac za pokrivanje dodatnih troškova za koje se ne navodi na šta se odnose.
Prema dokumentu, ovim će se pitanjem, osim predsedničke administracije, baviti i ministarstvo spoljnih poslova Rusije, na čijem je čelu Sergej Lavrov.


POSEDI IMPERIJE


Kako piše Blumberg, iako nije jasno što je podstaklo ovaj dekret, malo je verovatno da će Putinovo interesovanje za bivše imperijalne posede ublažiti zabrinutost oko njegovih stvarnih ambicija u susednim državama, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala evropsku bezbednost.
Na svom vrhuncu, podsetimo, rusko carstvo se proširilo na teritorije današnje Poljske i baltičkih država Estonije, Litvanije i Letonije, ali i Finske. Raspalo se pod političkim i drugim pritiscima proisteklim iz Prvog svetskog rata i boljševičke revolucije 1917, pod vođstvom Lenjina, što je označilo rođenje komunističke države. Sovjetski Savez, formiran 1922, rasprostirao se većim delom na bivšim teritorijama carstva, ali bez Poljske i Finske, sve dok se nije raspao 1991, kad su republike na Baltiku, Kavkazu, u Ukrajini, Belorusiji i srednjoj Aziji postale nezavisne.

 

Dekret objavljen prošlog četvrtka kasno uveče, što svakako nije slučajno

Rusko carstvo je na vrhuncu zauzimalo teritorije današnje Poljske, Estonije, Litvanije, Letonije i Finske

 

Blago Romanovih rasuto po svetu

Dinastija Romanov je Rusijom vladala više 300 godina, sve do revolucije 1917, i za to vreme je stekla veliku kolekciju dragocenosti koje su izradili najveštiji majstori. Među njima su simboli carske vlasti i Faberžeova jaja, kao i različite narukvice i broševi, kojima su se evropski izaslanici i vladari toliko divili da ih mnogi od njih spominju u svojim memoarima posle posete ruskom carskom dvoru.


Posle propasti carstva i tokom građanskog rata, mnogo dragocenosti je tajno odneto u inostranstvo, deo je nova vlast i prodala, a deo se i danas čuva u riznicama Kremlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading