BRUKA! Šolakov list pere Orićeve ZLOČINE nad SRBIMA: Klali jer su bili gladni

Autor:

Vesti

07.02.2022

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad si gladan, nisi sav svoj! Zvuči smešno, ali poznata reklama za čokoladicu očigledno je poslužila dnevnom listu Danas da opravda zločin počinjen u selu Kravica na Božić 1993, gde je vojska pod vođstvom Nasera Orića ubila 49 civila i zapalila 700 kuća.

BRUKA! Šolakov list pere Orićeve ZLOČINE nad SRBIMA: Klali jer su bili gladni

Foto: Promo foto/printscreen/ilustracija

 

List u vlasništvu Dragana Šolaka koji propagira politiku njegovog imenjaka Đilasa piše kako je Fadila Mujić (o čemu je Srpski telegraf prvi pisao), zbog koje je tužilaštvo za ratne zločine BiH pokrenulo istragu, doživela veliku tragediju, izgubila muža, devera, sestriće i svekrvu.

Njeno svedočenje u kojem govori o Orićevim zverstvima pravdaju, navodeći da je Mujićeva govorila o gladi, o tome da je morala Srbima sa stola da otima hranu, kako ona kaže, krmetinu i sarme, da bi nahranila decu.

Od gladi odsecali žrtvama glave

Biljana Plavšić, nekadašnja predsednica Republike Srpske, nedavno se za naš list prisetila ovog zločina.

Republika

Foto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Biljana Plavšić

- Ja sam ušla u to selo malo nakon zločina. To je bio jedan horor. Sećam se da mi je pokojni patolog Stanković pokazivao obezglavljena tela.

FAMA O MASAKRU

U pokušaju pravdanja tog zločina pozivaju se na izjavu Murata Tahirovića, predsednika Udruženja svedoka i žrtava genocida iz Sarajeva, koji je rekao da se od iskrene izjave Mujićeve stvorila "fama" o masakru i potpuno zanemarila i omalovažila borba za preživljavanje?!

Republika

Foto: Printscreen

Sramotan tekst u listu "Danas"

Tekstom koji je objavio Danas je pokazao želju da nipodaštava i vređa srpske žrtve samo zato što neki mediji, među kojima je i Srpski telegraf, pišu o zločinu u Kravici i traži da se kazne odgovorni.

Komentarišući pisanje Danasa, general-major u penziji Vinko Pandurević navodi da mediji u Srbiji ne smeju da se dele kada je reč o stradanju našeg naroda i da je jedino stanovište koje moraju zauzeti pitanje istine.

MOJ STAV

Veselin Šljivančanin penzionisani oficir JNA

Republika

Foto: Privatna arhiva

Veselin Šljivančanin

 

Ja mislim da ti iz Danasa jadni ne razmišljaju o onome šta pišu. Treba poštovati druge, ali ne na takav način da opravdavaš ubistvo svog naroda. Da pravdaš nešto što je bio veliki zločin, takvi ispadi nemaju opravdanja. Šta sad treba, svako ko je gladan ide okolo i kolje. Oni su ubijali goloruke ljude i nejač na kućnom pragu. Da su tražili hranu, mi smo velikodušan narod, dali bismo im. Pa Fadila je sama rekla da su joj nudili sarmu. Sramota je pravdati to. Ali nisu oni jedini, mnogi naše žrtve tretiraju kao da smo trećerazredni ljudi, životinje. Pa i za njima više žale

- Lično samu rukama držao naredbu komande u Konjević Polju u kojoj se kaže da brigada jačine 1.500 vojnika napadne četničko uporište Kravicu i spali ga do temelja. Konvoji UNHCR redovno su ih snabdevali hranom, bili su sitiji nego Srbi, o tome postoji dokumentacija i u arhivi Haškog tribunala o tonama i tonama pomoći koja je išla u Srebrenicu. To da su bili gladni ne može biti razlog. Motiv je bio čisto vojničke prirode i agresivnih namera. Stvar je potpuna jasna, mediji treba da pišu onako kako je bilo, a ne da stvaramo novu realnost. Svi se moraju ujediniti za istinu - kaže Pandurević.

ČINJENICE O ZLOČINU U KRAVICI

- 49 civila ubijeno, od kojih se sedmoro vodi kao nestalo

- 80 srpskih civila i vojnika ranjeno

- 688 srpskih kuća zapaljeno

- u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla masakrirali su sveštenika i jednu ženu, a zatim spalili bogomolju

- stradalo i pravoslavno groblje

- neke od opljačkanih dragocenosti nađene u Srebrenici u julu 1995, po ulasku srpske vojske u ovaj grad

- niko nikada za ovaj zločin nije odgovarao

GLADNI UBIJALI STOKU

Milan Jolović Legenda, nekadašnji komandant specijalne jedinice Vukovi sa Drine, u sastavu VRS, kaže da je siguran da su imali više hrane nego Srbi, te da je svedočenje Fadile Mujić deo projekta koji traje još od rata, da se održi slika da smo mi negativci, a oni žrtve.

Ovako je govorila Fadila Mujić

Republika

Foto: printscreen/profimedia/ilustracija

Fadila Mujić i Naser Orić

- Naser, naš komandant, Alah da ga sačuvao i nagradio, strogo je naredio da ne smeju žene i deca ništa znati, pokvariće im akciju

- Okolo se gine, okolo se ubi, to puca, to se ne može opisati onom ko nije bio. A ti grabiš, otimaš

- Ušla sam u jednu kuću, oni slave Božić. Krmetine kamara na stolu, nisi je nikad jeo, ali ješćeš

- Četnik meni nazdravlja: "Aj živeli vi meni", daje mi sarmu, a ja sarmu usta, drugu u džep

- Odluka o napadu doneta je u septembru 1992. Tada nisu bili gladni. Lično sam učestvovao u pratnji konvoja hrane kroz srpsku teritoriju koju je sprovodio UNHCR jer je glavni punkt za snadbevanje bio u Zvorniku. Tvrdim da su u pojedinim momentima imali više hrane od srpskog življa. Takođe, ako su bili gladni, zbog čega su pobili stoku i zapalili ambare u kojim je bila hrana - pita Jolović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pierre

07.02.2022 19:14

Ugasiti ovakve medije pod hitno!