ZLOČINAC NASER ORIĆ U PANICI: U Sarajevu totalni HAOS zbog svedočenja Fadile Mujić

Autor: D. K. - T. B.

Vesti

05.02.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako prenose izvori bliski Srpskom telegrafu iz Sarajeva, Naser Orić je u panici otkad je na površinu isplivala istina o zločini u Kravici 1993, kada su njegovi zločinci na Božić ubijali Srbe na pragovima njihovih kuća, a Bošnjakinje krale hranu sa stolova i iz ostava.

ZLOČINAC NASER ORIĆ U PANICI: U Sarajevu totalni HAOS zbog svedočenja Fadile Mujić

Foto: printscreen/profimedia/ilustracija

Besan je što je priča Fadile Mujić, jedne od tzv. majki Srebrenice, konačno dovela do pokretanja istrage za zločin koji je već odavno trebalo da bude, u pravnom smislu, zaboravljen i zapečaćen za sva vremena.

Sudbina Fadile Mujić, koja je, navodno, umrla u maju prošle godine, i dalje ostaje misterija, ali pravnici smatraju da je njeno svedočanstvo iz 2019. na TV Igman dovoljno da ratnog komandanta Armije BiH Nasera Orića ponovo stavi na optuženičku klupu zajedno sa njegovim saborcima. Kako je za naš list kazao Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, na bazi njenog svedočenja mogu se osuditi odgovorni za zločin, u prvom redu Naser Orić!

Republika

Foto: Profimedia

Groblje u Bratuncu

- Svojim svedočenjem ona je objasnila jednu veoma važnu stvar. To je da su Bošnjaci u svakoj kući imali barem po jednog vojnosposobnog muškarca, da su se oni organizovali, da je na čelu te grupe bio Naser Orić i da je on bio taj koji ih je predvodio u zločinačkoj akciji u kojoj su ljudi ubijani, ranjavani, zarobljavani, gde su srpske kuće opljačkane i popaljene. Dakle, u njenom svedočenju nalaze se svi elementi zločina protiv čovečnosti. Tužilaštvo BiH može da ispita to što je ona rekla - koje su to kuće imale vojnosposobne muškarce. Ta lica mogu da budu uhapšena i osuđena, baš kao i onaj koji ih je predvodio - Naser Orić - kazao je Kojić.

Vukčević: Bez saradnje nema uspeha

Vladimir Vukčević, nekadašnji javni tužilac za ratne zločine Republike Srbije, smatra da je neophodna saradnja Srbije i BiH da bi ovaj slučaj dobio odgovarajući sudski epilog.

- Apsolutno sam za to da se sve istraži do kraja. Sada nikako ne treba odustati. Ono što je takođe bitno naglasiti jeste to da je regionalna saradnja veoma važna jer bez toga, ako ćemo iskreno, nema uspeha - ističe Vukčević.

NASER NA IVICI ŽILETA

Naš izvor iz Sarajeva kaže da je ovoga i te kako svestan i Orić, koji već danima pokušava da izvrši pritisak da do pokretanja nove istrage ne dođe i da se novi potencijalni svedoci sklone.

- Naser je iznerviran što je ova tema dobila toliki publicitet i što je tužilaštvo ponovo otvorilo ovaj slučaj. Njega je Međunarodni sud u Hagu oslobodio za komandnu odgovornost za zločine u opštini Srebrenica nad Srbima, ali sada postoji svedočenje žene koja jasno kaže da su muslimanski borci, kao i žene, sledile Nasera, koji je predvodio zločinački pohod na srpsko selo. Ne treba zaboraviti da je to bio samo jedan u nizu Orićevih zločina, koji je 1993, zahvaljujući ćutanju međunarodne zajednice, Srebrenicu etnički očistio od Srba, kako je utvrdila i Grajfova komisija. On je neke od krvavih pohoda snimao i puštao stranim novinarima, kojima je bilo naloženo da sarađuju s njim. Orić se boji da bi međunarodna zajednica mogla da se okrene protiv njega i da dopusti tužilaštvu da sprovede nezavisnu istragu o Kravici i smesti ga tamo gde mu je sve vreme mesto - iza rešetaka - kaže naš dobro obavešten izvor iz Sarajeva.

GNUSAN ZLOČIN

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske, za naš list kaže da se mora pritisnuti Tužilaštvo u Sarajevu.

- Njeno svedočenje govori o tome da oni nisu napadali srpske položaje i srpske kasarne, već srpske domaćine koji su sa svojim najmilijima proslavljali praznike. To govori o zločinačkom karakteru paravojnih formacija iz Srebrenice i takođe verno svedoči o tome da se nije radilo o borbi sa srpskim snagama, već su napadali domaćine na pragovima kuća. Sve to govori o prljavom karakteru rata, ali je taj deo, nažalost, sakriven. Ono što dalje treba činiti jeste da mi iz Republike Srpske ne sedimo skrštenih ruku, već da pritisnemo Tužilaštvo u Bosni i Hercegovini da se istraga sprovede do kraja da bi ova priča dobila pravi epilog - kaže Stevandić.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Petar

05.02.2022 22:48

Na celu svih balkanskih drzavica, a i u opoziciji, na celu su kriptochifuti. Dok je god tako, nece biti otkrivanja zlocina. Sve te zlocine injicirali su kriptochifuti

Odgovori 14 3
Leona

06.02.2022 09:25

Zaboravice se to, nista nece biti. Da su hteli, sudili bi mu sto je pobegao helikopterom iz Srebrenice.

Odgovori 21 2
Nenica

06.02.2022 12:07

Ali, čovek lovi po planinama Srbije ! Pa već mu je oprošteno.Ogromno postovanje za premijerku Goldu Meir , nijedan ubica iz Minhena nije dobio oprost.

Odgovori 15 2
Milinko

27.02.2022 10:01

Nasera Priča i Natašu Kandić staviti na robiju.