SPREMA SE KRVOPROLIĆE U AMERICI! IZBORI DOVODE DO GRAĐANSKOG RATA

Autor:

Vesti

03.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Puške, sve vrste oružja, municija, policija, komandni centri FBI širom zemlje deo su atmosfere s kojom Amerika čeka odluku o izboru novog šefa Bele kuće. Kandidati aktuelni predsednik Donald Tramp i demokrata Džozef Bajden danima najavljuju da će osporiti rezultate glasanja ako onaj drugi pobedi, dok njihove pristalice najavljuju masovne izlaske na ulice.

Tramp i Bajden

Neredi, krvoproliće i protesti koji mogu da prerastu u građanski rat glavna su tema u američkim medijima, koji su puni fotografija i priča ljudi koji pustoše radnje - sve redom, te i one u kojima se prodaje naoružanje. Prodaja je, pričaju prodavci, rekordno skočila.

- Oni i ne znaju proces. Samo žele da kupe oružje - i dnevno imam oko stotinu poziva u vezi s tim - rekao je Bil Kjučik, vlasnik prodavnice oružja, za Skaj njuz.

Miletić: Neminovno je da će pasti krvi, biće i mrtvih

Pokazao je praznu vitrinu, u kojoj se, kako kaže, inače nalazi više od sto pušaka.

- Prodavnica je očišćena nekoliko puta, sve smo rasprodali - kaže Kjučik.

HRANA UZ PUŠKE

U panici su i Njujorčani, koji su sigurni da nijedan kandidat neće priznati izborni rezultat, te da su neredi neminovnost.

- Zabrinut sam jer sam svašta pročitao u novinama, pa je vrlo moguće da se ovde dogodi i nasilje - odgovor je koji najčešće daju Njujorčani u anketama.

 

 

 

Agenti FBI spremni za intervenciju

Federalni istražni biro već je uspostavio komandne centre širom Amerike. Agenti FBI su već u pripravnosti i spremni za intervenciju u slučaju izbijanja nasilja. Prema pisanju Volstrit žurnala, štab FBI u Vašingtonu biće komandni centar u kojem će se procenjivati situacija.

Foto: pixabay.com

Dodatne pripreme FBI za delovanje nakon izbora usledile su posle procena američkih zvaničnika da bi moglo da dođe do nereda ili uništavanja imovine zbog pojačanih političkih tenzija i rasnih problema.

Posebni centri uspostavljeni su širom Amerike da bi agenti lakše mogli da prate razvoj događaja i komuniciraju sa lokalnom policijom.

 

O pripremama za izbornu noć govorila je i Tabita Konvers, koja je, pored zaliha konzervirane hrane, naterala muža da kupi i lovačku pušku.

Milivojević: Varnica može da bude pokušaj bilo koje strane da proglasi pobedu

Ipak, na prvom mestu po potražnji oružja su građani Mičigena, ključne "kolebljive" države, za koju se ne zna pouzdano kojeg će kandidata većinski podržati. U strahu od građanskih nemira u ovoj državi se naoružavaju do zuba, što i nije iznenađenje s obzirom na to da ova američka država slovi za ključno žarište militantnih aktivnosti.

 

REAKCIJE

Lakše sa Trampom, korektno sa Bajdenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema sumnje da bi za Srbiju bilo "nešto lakše" kad bi na izborima u SAD pobedio kandidat republikanaca i aktuelni predsednik Donald Tramp.

Foto: Tanjug/A. VUKELIĆ

Za Beograd ostaju važni američki izbori na kojima je, bez sumnje, favorit demokratski kandidat Džo Bajden, s kojim, kako kaže, lično ima korektne odnose, ali čija politika nije bila naklonjena Srbiji.

- Ta politika i neće biti naklonjena Srbiji i to nema veze sa dobrim ličnim odnosima, to moramo da znamo - rekao je Vučić.

EU stavila sve karte na Bajdena

Džozef Bajden, prema većini anketa i procena, trenutno vodi na predsedničkim izborima u SAD, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku. Prema njenim rečima, većina članica EU priželjkuje njegovu pobedu kako bi se ponovo uspostavilo transatlantsko partnerstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Grubješićeva kaže da su u EU još uvek u dilemi da li je "trampizam" bio anomalija ili početak nekog novog doba, kao i da razne analize pokazuju da nemaju nikakvu strategiju ako Tramp ponovo pobedi.

- Sve karte su stavljene na Bajdena i samo se čeka da to neko obnaroduje preko okeana - navela je Grubješić.

 

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, ocenjuje da je situacija u Americi puna tenzije i zapaljiva.

RepublikaFoto: Tanjug
Miletić

- Gotovo je izvesno da će posle izbora doći do nemira, jedino je sada teško predvideti koji nivo nemira će biti. Trenutnu slabost SAD sigurno će iskoristiti strane obaveštajne službe da dodatno doliju ulje na vatru. Veliki je rascep u društvu, kada se tome doda izuzetna rasna netrpeljivost, brojne bande huligana, kao i činjenica da su se Amerikanci masovno naoružavali poslednjih godinu dana, ne vidim kako je uopšte moguće izbeći sukobe na ulicama - navodi Miletić.

BRUTALNI OBRAČUNI

Prema njegovim rečima, u takvoj atmosferi teško je očekivati miran postizborni period:

- Ukoliko dođe do sukoba na ulicama, neminovno je da će pasti krvi, biće i mrtvih. I ranije smo gledali brutalnost američke policije tokom demonstracija, a u ovom trenutku može biti samo još gore.

 

 

 

Domaći ekstremisti najveća opasnost

Nasilje, uz koronu, glavna je tema američkih predsedničkih izbora. Počelo je u Minesoti nakon što je beli policajac zadavio na ulici Afroamerikanca Džordža Flojda. Izbore mnogi vide kao povod za novo nasilje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Odeljenje za nacionalnu bezbednost izdalo je upozorenja o domaćim ekstremistima koji potencijalno ciljaju "događaje u vezi sa predsedničkim kampanjama 2020, same izbore, izborne rezultate ili postizborni period".

 

Miletić ističe da ni Tramp ni Bajden neće tako lako priznati izborne rezultate bez obzira na ishod, što dodatno komplikuje inače tešku i nestabilnu situaciju, koja će trajati i posle glasanja.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević podseća da se prvi put od Drugog svetskog rata američki izbori održavaju u duboko podeljenom društvu:

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Milivojević

- Izražena je međurasna netrpeljivost, sa elementima mržnje i nasilja, tako da je izbijanje nemira posle izbora gotovo opipljivo i vrlo moguće. Varnica koja bi mogla da zapali taj sukob bio bi pokušaj bilo koje strane da proglasi pobedu, a da pritom nema ubedljive izborne rezultate na svojoj strani. U tom slučaju pristalice druge strane bi izašle na ulicu, što bi izazvalo ozbiljne nemire i sukobe za koje niko ne zna kako bi se završili.

 

Opustošeni bankomati

Talas panike odbacio je Amerikance i do bankomata. Iako bankari savetuju da se ne donose ishitrene finansijske odluke - gomilanje keša ipak deluje kao razumno rešenje za pojedine građane SAD. S druge strane, u strahu od nestanka struje, sve više kupuju uređaje koji rade na gas, a, samim tim, gomilaju i plinske boce u svoje ostave.

Beg od američkog sna

Mnogi su otišli i korak dalje - pobegli su iz svojih gradova u udaljena, manje naseljena područja. Ima i onih koji sebi prave bunkere, međutim, ima i onih koji su spremni da se odreknu američkog sna, spakuju kofere i vrate se u zemlje iz kojih su došli.

Srbin ugledni američki advokat i glavni predstavnik kampanje republikanaca za Pensilvaniju, u ime organizacije Srbi za Trampa, Predrag Filipović nije krio zebnju od svega što može da usledi posle izbornog dana. Siguran je da će, što se tiče glasanja, epilog biti isti kao 2016. Međutim...

- Očekujem proteste, previranja. Oni smatraju da se Trampu ne sme dozvoliti još jedan mandat. Za njih bi to bio najteži udarac. To me, iskreno, jako plaši - rekao je nedavno Filipović u razgovoru za Srpski telegraf.

 

 

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 4. 11. 2020.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading