PODVIG NAŠE VOJSKE KOJI JE ZAPREPASTIO TERORISTE: Izvezli tenkove na 1.385 metara visine

Autor:

Vesti

24.03.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivica Miladinović priredio pakao za napadače.

PODVIG NAŠE VOJSKE KOJI JE ZAPREPASTIO TERORISTE: Izvezli tenkove na 1.385 metara visine

Foto: Profimedia

Ivica Miladinović (62) nikada nije upoznao američkog generala Veslija Klarka, koji je rukovodio agresijom na SRJ 1999. Ipak, nekadašnji zastavnik Vojske Jugoslavije bio je Klarkova noćna mora jer je svojim herojskim činom praktično sprečio da teroristi iz OVK i NATO vojnici kopnenim putem, preko Košara, uđu u našu zemlju.

On je, kao pripadnik 125. motorizovane jedinice, 10. maja 1999, dok ih je NATO avijacija zasipala bombama, uspeo sa svojim vojnicima da doveze dva tenka na Košare. Na nadmorskoj visini od 1.385 metara, gde orlovi svijaju gnezda, srpska vojska je slomila NATO operaciju "Strela" i zaustavila kopnenu invaziju.

Foto: Youtube

Ivica Miladinović

Izabrao je dva tenka T-55 poljske proizvodnje, a ekipu su izvadili iz šešira. Pored Miladinovića, koji je bio komandir voda, drugim tenkom je komandovao desetar Branislav Fingerhut, poreklom Nemac. Zapet ko puška, čekao je da avioni zamaknu u suprotnom pravcu, pa da tenkove prevezu preko brisane čistine do prvog šumarka, odakle počinje uspon uz planinu.

- Priznajem, uz dozu straha, uspeli smo da se dokopamo prvih šuma, slušajući avione kako tutnje i bombarduju okolo. Meni su eksplozije bombi bile orijentir gde da idem jer smo vozili po mrklom mraku, s ugašenim svetlima. Dva puta smo napustili tenkove i sklonili se u šipražje, čekajući da opasnost prođe.

Odmah po dolasku tenkovi su započeli vatreno dejstvo po zaprepašćenim teroristima, koji su mogli sve da očekuju, ali ne i dva srpska tenka na okomitoj visoravni Rasa košares.

- Kada su se pojavili tenkovi, kao da nas je sunce ogrejalo. Koliko smo se mi obradovali tenkovima, toliko su se teroristi OVK uplašili i počeli da se povlače, prepali su se da ćemo stići do Tirane - ispričao je Boban Ostojić, koji je preuzeo jedan od dva tenka od zastavnika Miladinovića po dolasku na Košare.

ČINJENICE O PODVIGU:

* 10. maja 1999, u 19 sati, započela je operacija prebacivanja tenkova na Košare
* dva tenka T-55 poljske proizvodnje prebačena su na prvu liniju fronta
* za 12 sati, pod stalnim naletima NATO aviona i bombi kojima su zasipani, tenkovi su stigli na Košare
* 1.385 metara nadmorska visina strateški važnog položaja Rasa Košares, na koji su stigli tenkovi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
braka

24.03.2024 10:45

Neka objasne zašto su čekali mesec dana i da za tovreme izgine 87 mladih neobučenih graničara.