ANA BRNABIĆ NOVA PREDSEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE, IZABRANO I ŠEST POTPREDSEDNIKA! Završena konstitutivna sednica Parlamenta! OPOZICIJA PRAVILA HAOS!

Autor:

Vesti

20.03.2024

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trudiću se da predloge opozicije uvažim u najvećoj meri kada se poslanici odazovu konsultacijama, rekla je Brnabić i zaključila konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije.

ANA BRNABIĆ NOVA PREDSEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE, IZABRANO I ŠEST POTPREDSEDNIKA! Završena konstitutivna sednica Parlamenta! OPOZICIJA PRAVILA HAOS!

Foto: RTS printscreen

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas konstitutivnu sednicu raspravom o izboru predsednika parlamenta, a jedini predloženi kandidat bila je potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić, koja je i izabrana.

18.45 Završena sednica

Ana Brnabić se svima zahvalila i zaključila sednicu.

- Ne razumem zašto lupaju o klupe, obzirom da nisu učestvovali u konsultacijama koje su trajale tri dana. Stekla sam utisak da nisu zainteresovani za mesta potpredsednika i radna tela. Trudiću se da predloge opozicije uvažim u najvećoj meri kada se poslanici odazovu konsultacijama - kazala je Brnabić.

18.40 - Izbor članova i zamenika članova odbora skupštine

Peta tačka denvnog reda je izbor članova i zamenika članova odbora skupštine.

- Hvala vam što sada ne želite da zadržavate rad parlamenta - izjavila je predsednica ironično obzirom na neprestano lupanje o klupu od strane opozicije.

Glasanje o povredi Poslovnika

Skupština je pristupila glasanju o povredi Poslovnika koju je predložio Miroslav Aleksić, a za koju je glasalo samo nekolicina poslanika.

Zatim se pristupilo glasanju o povredi Poslovnika koju je predložio Marjan Rističević, ali je za ovo glasalo samo par poslanika.

Za je glasalo 155 poslanika.

Šesta tačka ticala se izbora stalnih delegacija NS u međunarodnim institucijama i parlamentarnom forumu Republika Srbija-Republika Srpska. Oba ova predloga izglasana su većinom.

- Prvi put da čujem da ja koja se nisam pomerila iz skupštine i pokazala poštovanje prema građanima, da mene treba da bude sramota, a oni koji se nisu odazvali kon njih ne treba da bude sramota. Poručila bih svima da ćemo kroz kon rešiti sve stvari. Ali kada se oni ne odazovu, skupština će u interesu svih građana Srbije doneti odluke - rekla je Brnabić.

18.35 - Imenovanje generalnog sekretara

Naredna tačka dnevnog reda bilo je imenovanje generalnog sekretara za kog je kandidovan Srđan Smiljanić. Za njega je glasalo 148 poslanika.

18.30 - Izabrani potpredsednici

Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS) Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Jovan Janjić (Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović), Elvira Kovač (SVM), Snežana Paunović (SPS) izabrani su za potpredsednike NS.

Za sve kandidate za potpredsednike glasalo je 155 poslanika. Nakon glasanja, usledio je aplauz većine u parlamentu spram buke koju prave opozicija.

Brnabić o neredu koji pravi opozicija

- Nema razloga, zaista. Da bi građani Srbije razumeli zašto u ovom trenutku skupština izgleda ovako. Tri dana su trajale konsultacije za radna tela i izbor potpredsednika. Nijedna od ta tri dana se ovi poslanici nisu pojavili na konsultacijama. Svi predlozi koji su došli od strane opozcije koja je došla, mi smo prihvatili. Samo da ste pokazali mrvu poštovanja da se odazovete na konsultacije. Mogli smo da se dogovorimo civilizovano. Nažalost cilj im je da se pravi cirkus u skupštini. Da ste zrno energije pokazali na konsultacijama kao sad lako bismo se dogovorili - izjavila je Brnabić.

18.07 - Opozicija pravi haos

Brnabić se zahvalila na poverenju i počela da predsedava Narodnom skupštinom. Tom prilikom ona se obratila poslanicima iz opozicije koji remete rad. Više o tome pročitajte ovde.

- Niste se udostojili da budete prisutni tokom glasanja. Zaključujem pretres. Stavljam na glasanje predlog da Narodna skupština ima 6 potpredsednika. Mislim da u parlamentu trebaju biti dva potpredsednika iz opozicije.

Za kandidate potpredsednika kandidovani su: Sandra Božić, Edin Đerlek, Marina Raguš, Jovan Janjić, Elvira Kovač i Snežana Paunović. 

18.05 - Izbor potpredsednika

Brnabić se zahvalila na poverenju i počela da predsedava Narodnom skupštinom.

 

18.00 - Ana Brnabić izabrana za predsednicu NS

Ana Brnabić nova je predsednica NS. Za je glasalo 153 poslanika, protiv je bilo petoro, uzdržanih nije bilo.

Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i "Ivica Dačić - premijer Srbije", Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije "Srbija ne sme da stane" i "NADA" nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici "Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Mi glas iz naroda" bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.

 

17.30 - Izbor predsednika

Predsedavajući je utvrdio listu kandidata za predsednika NS na kojoj se nalazi samo Ana Brnabić. Radenović je predložio da glasanje bude javno, prozivkom narodnih poslanika, a sa tom odlukom se složilo 154 poslanika.

U toku je prozivanje poslanika.

Prilikom glasanja opozicija sa liste "Srbija protiv nasilja" napustila je sednicu Narodne skupštine.

Zaključen pretres

Predsedavajući je zaključio pretres i objavio da će glasanje o predsedniku NS početi za 10 minuta.

Završne reči Jovanova

 

Jovanov je istakao da nije bilo pomaka u prethodna dva dana, obzirom da se opozicija nije dotakla tačke dnevnog red već su se prepričavali isečci iz novina. 

17.00 - Ćuta vređao predsedavajućeg Narodne skupštine

Aleksandar Jovanović Ćuta vređao je predsedavajućeg Radenovića uz reči "sram vas bilo" zbog toga što navodno nije dao reč jednom poslaniku.

16.55 - Brnabić odogovorila Ponošu: Vi nemate dostojanstvo prema ljudskom životu

- Da li postoji smrtni slučaj u ovoj zemlji koju vi ne vidite kao vašu političku šansu? To je skandal. I ako vi mislite da to na bilo koji način doprinosi dostojanstvu skupštine, onda mi imamo drugačije viđenje. Ne postoji zemlja u kojoj kada se to desi, opozicija kritikuje Vladu. To su ljudi koji razumeju dostojanstvo parlamenta i ljudskog života. A vi nemate dostojanstvo prema ljudskom životu. Toliko imam da kažem vama i vašoj politici - rekla je Brnabić nakon izjave Ponoša.

Jovanov Aleksiću

16.45 - Jovanov Aleksiću: Ko ste vi da vam se iko obraća?

 

Nakon izlaganja Miroslava Aleksića koji je govorio da aktuelnu vlast zanima samo interes i da mu se pojedini članovi SNS-a obraćaju po hodnicima skupštine, oglasio se Milenko Jovanov koji je izjavio: 

- Naravno da ideolog koji je obrazovan, normalno da proziva nas da smo ovde iz interesa. Ono kako je radio, kad je mogao da pokaže svoje poštenje, videli smo šta je radio sa tastom. Kada lažete morate da vodite računa. Ko ste vi da vam se iko obraća? Vi ste pocepali stranku koja vam je davala hleb. Vama neko da se javlja? 

 

16.30 - Neki poslanici položili zakletvu UČK

Poslanik Đorđe Komlenski rekao je da su neki poslanici položili zakletvu UČK, a da su drugi na to aplaudirali.

- Da li su oni imali pravo da sede ovde obzirom da zakletvu nisu položili u sali, nego u holu. Da li im je to bilo primerenije obzirom što su to izveli između dva toaleta, ne znam. Oni nisu imali hrabrosti da predlože svog kandidata za predsednika NS. Ovako sad sede u ćošku i kukaju i skupljaju pare da Aida Ćorović ne ide u zatvor - rekao je on.

Više o ovome pročitajte ovde.

16.25 - Orlić poručio Mariniki: Vratite svih 619 miliona narodu

Marinika Tepić iznela je niz gnusnih laži na račun Ane Brnabić i njene porodice, a na to je reagovao poslanik Vladimir Orlić.

- Razumeli ste šta je najveći greh Ane Brnabić. Što je raskrinkala laži o Kovinu. Ali evo imate Borislava iz Novog Sada koji se prebacio u Beograd da bi bio odbornik. To su fantomi koje smo locirali. Što se tiče vraćanja ukradenih para, ništa vas ne sprečava da 619 miliona evra koje je zgrnuo vaš tajkun podelite narodu od kojeg ste ukrali.

16.20 Jovanov poručio Parandiloviću: Hrani kuče da te ujede

- Imali smo priliku da vidimo još jednog fantoma. Bio je prijavljen u Priboju i sad na Čukarici u stanu koji je dobio zahvaljujući SNS-u. Hrani kuče da te ujede - izjavio je Jovanov.

- On u svom Priboju ne može da dobaci neki rezultat. On je slika i prilika "Srbije protiv nasilja". Mi ćemo biti pristojni i smireni. A da vidite kako beži po Knez Mihajlovoj od poverioca videli biste o kakvom junaku je reč.

16.15 - Orlić o izlaganju Parandilovića

- Sad je Srbija mogla da vidi sve. Ovo prostačko ponašanje i nepristojno obraćanje Radenoviću. Jer to neko rekao ko je njemu ravan, ko ima trnku kulture. Ovo je vaše pravo lice. Kad kažemo nasilnici, pokazali ste na šta se to odnosi. Pogledajte, svi oni koji su na ovo aplaudirali pokazali su svoje pravo lice. Ono što kažete nama ne može da bude odvratnije od onog što ste sad pokazali - izjavio je poslanik Orlić.

 

16.05 - Brnabić: Vi ste tražili da se mediji privatizuju

Nakon izlaganja poslanika iz Zeleno-levog fronta Bogdana Radovanovića, oglasila se Ana Brnabić.

- Lokalni mediji su privatni i da vas podsetim da ste svi vi tražili punu privatizaciju medija. Ako su privatni mi ne utičemo na uređivačku politiku, kao ni vi. Šta je na lokalnim medijima to je pitanje za njihove vlasnike, a vi ste tražili privatizaciju. Što se tiče držanih medija, ako pročitate izveštaj ODIHR-a stoji da su svi nacionalni mediji poštovali zakon i da je "Srbija protiv nasilja" dobila veću predstavljenost - rekla je Brnabić.

15.34 - Produženo vreme rada Narodne Skupštine

Predsedavajući Stojan Radenović obavestio je poslanike o odluci da će Narodna skupština danas raditi i nakon 18.00 sati.

15.00 - Brnabić opoziciji o Evropskom parlamentima

Poslanica "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i kandidatkinja za predsednicu Narodne skupštine Ana Brnabić poručila je danas, odgovarajući na pozivanje opozicionih poslanika na rezoluciju Evropskog parlamenta vezano za izbore, da Evropski parlament nikada neće biti iznad srpskog.

Više čitajte OVDE.

14.00 - Orlić i Brnabić o pretnjama Željka Veselinovića

Poslanica "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane" Ana Brnabić poručila je danas u Skupštini Srbije da je ne zanima poslanik Stranke slobode i pravde Željko Veselinović koji je vređao na društvenim mrežama, ali je, kaže, zanimaju oni koji su posle toga ostali da sede pored njega, dodajući da je naziv liste "Srbija protiv nasilja" licemeran.

"Ne zanima me Željko Veselinović. On je sve o sebi rekao. Mene zanimaju ostali, koji sede pored njega. Kako dozvolite sebi da sedite pored čoveka koji je ovakve stvari pisao jednoj ženi", upitala je Brnabić.

Više pročitajte OVDE.

13.30 - Vučević o izboru Ane Brnabić za predsednika Skupštine

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas da je Ana Brnabić bila odličan premijer i da će biti odličan predsednik Skupštine Srbije.

Vučević je na sednici Skupštine Srbije, posle izlaganja Borislava Novakovića iz Narodnog pokreta Srbije koji je rekao da je Ana Brnabić nedostojna da bude predsednik parlamenta, rekao da je Novaković taj koji je uvek bežao od odgovornosti za dela koja je učinio.

"Svi ti za koje vi navodite da su kriminalci čestitiji su od vas i za ono što su uradili, nikada nisu bežali od odgovornosti. Od vas su svi pošteniji, jer vi ste krali budžetske pare i bežali od odgovornosti. Vi ste najveći kriminalac i kukavica Novog Sada, jer ste bežali kao mali miš kod sudije za prekršaje da ne biste odgovarali, kukali ste pred stranim ambasadama da vas zaštite", rekao je Vučević.

12.30 - Opozicija vređa onkološke bolesnike

Nakon navoda Borka Stefanovića da se onkološki bolesnici leče sa članskom knjižicom, nekoliko poslanika se oglasilo, a onda su opozicioni poslanici počeli da lupaju po klupama. Više pročitajte OVDE.

Pogledajte kako je Milenko Jovanov odgovorio na prozivke Aleksandra Jovanovića Ćute OVDE.

11.45 - Haos u Skupštini

Poslanici dela opozicije lupaju Poslovnicima u klupe, galame i prave nerede.

11.32 - Obraćanje Ane Brnabić

Kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije odgovorila je na navode opozicionih poslanika da je ulagala u "razvoj firmi koje imaju njeno prezime". Kako je rekla Brnabić, nijedna firma od pomenutih niti imaju njeno prezime, niti su povezane sa njom.

- Kada se radi o firmi Aseko, to nije moja firma, nego poljska, internacionalna firma, multinacionalna firma. Sa mnom ima veze jednako kao i Majkrosoft - odgovorila je na prozivke poslanice Stojmenović iz "Ne davimo Beograd".

Ceo odgovor pročitajte OVDE.

11.14 - Obraćanje Vladimira Orlića

Doskorašnji predsednik Skupštine i poslanik SNS Vladimir Orlić odgovorio je na prozivke opozicije.

- Evo, saznali smo ko je bio u Areni, oni i još se time ponose. Pričao je o fantomskim biračima, a evo ga on ovde - rekao je Orlić nakon čega je nastao haos u d - elu gde sedi opozicija.

10.53 - Poslanica Snežana Paunović o izboru predsednika 

Poslanica Snežana Paunović iz SPS istakla je da niko do sada nije izneo valjane argumente zašto Ana Brnabić ne bi mogla da bude predsednik parlamenta, ali da su se uvek ljudi bavili njenim privatnim životom.

- Biće mi drago ako ona bude izabrana na čelo parlamenta - kazala je.

10.42 - Obraćanje Milenka Jovanova

Predlagač Milenko Jovanov odgovorio je na optužbe opozicije o Francusko-nemačkom planu koji su ranije izneli poslanici opozicije.

- Ono što nikada ne može da bude prihvatljivo je implicitno ili eksplicitno prihvatanje Kosova. Ni sa zvezdicom, ni u Interpolu, ni u Unesko, i to sve radimo mi koji smo izdali, jel? - naveo je on.

10.08 - Sednica je počela 

Skupštinom Srbije predsedava Stojan Radenović,  a dana je poslednji dan za glasanje. Prvi se obratio lider Stranke slobode i pravde Usame Zukorlić, koji je rekao da će ta stranka učestvovati u radu Parlamenta. Isto je najavila i poslanica Marija Jevđić iz stranke Jedinstvena Srbija.

Sednica juče trajala 6 sati

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su i juče o predlogu da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji premijer Srbije Ana Brnabić, a sednica je trajala šest sati.

Poslanik Vladimir Orlić je podsetio da je 1,8 miliona glasova na decembarskim izborima dobila izborna lista "Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane", što je značilo i najveći broj mandata. Podsetio je da su upravo zato oni predložili da predsednik parlamenta bude Ana Brnabić da je to predlog na koji su ponosni.

Taj predlog podržale su SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, a protiv su se i juče izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Zoran

20.03.2024 10:15

Biće još teških reči nesmemo da stanemo sada

David

20.03.2024 10:16

Izbor Ane Brnabić za predsednicu parlamenta odražava dominaciju Srpske napredne stranke u političkom pejzažu Srbije

Dragan

20.03.2024 10:16

Ovaj izbor ukazuje na kontinuitet političke moći unutar vladajuće stranke i očekivani tok političkih događaja u Skupštini.

Darko

20.03.2024 10:18

Ana Brnabić pokazala je svoju posvećenost javnom služenju i zaslužuje priliku da bude izabrana za predsednicu Skupštine Srbije