NASTAVLJA SE RASPRAVA O IZBORU PREDSEDNIKA SKUPŠTINE!

Autor:

Vesti

19.03.2024

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se u Skupštini Srbije nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta.

NASTAVLJA SE RASPRAVA O IZBORU PREDSEDNIKA SKUPŠTINE!

Foto: Tanjug-Zoran Žestić

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić.

Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije.

Protiv su se izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

Na dnevnom redu sednice je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Juče je na konstitutivnoj sednici kojom je zasedao najstariji poslanik Stojan Radenović izbio haos koji su izazvali pripadnici opozicije, koji su vikali, vređali Radenovića, pa čak u jednom momentu i krenuli ka njemu, ali ih je u tome sprečilo obezbeđenje.

Radenović je na početku sednice pozvao poslanike da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji.

On je obavestio poslanike i o tome koje su sve poslaničke grupe formirane u Narodnoj skupštini:

Najveću grupu ''Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane'' koja broji 113 poslanika, ponovo će predvoditi narodni poslanik Milenko Jovanov. Na mestu zamenice šefa poslaničke grupe SNS biće Marina Raguš, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Narodne skupštine Srbije.

"Stranku slobode i pravde - Pokret slobodnih građana" koja u ovom sazivu broji 19 poslanika predvodiće Marinika Tepić, a njen zamenik biće Pavle Grbović.
Ivica Dačić će predvoditi poslaničku grupu Socijalističke partije Srbije, koja broji 13 poslanika, a menjaće ga Snežana Paunović.

Na čelu poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja u novom sazivu broji 13 poslanika, biće Miloš Jovanović, a za njegovog zamenika imenovan je Vojislav Mihailović.

Poslaničku grupu Narodnog pokreta Srbije, koja u parlamentu broji 12 poslanika, predvodiće njihov predsednik Miroslav Aleksić, a njegov zamenik će biti Borislav.
Grupu Zeleno-levog fronta koja broji 10 poslanika predvodiće Radomir Lazović, a menjaće ga Biljana Đorđević.

Devet narodnih predstavnik poslaničke grupe stranka Srbija centar, vodiće Zdravko Ponoš, dok je za zamenika imenovan Stefan Janjić.
Poslaničku grupu Demokratska stranka, koja broji osam poslanika, vodiće Zoran Lutovac, a menjaće ga Dragana Rakić.

Poslanička grupa "Mi - Glas iz naroda" broji sedam poslanika i njih će predvoditi Branko Pavlović, a menjaće ga Mitar Kovač.

Takođe formirana je i poslanička grupa "MI - Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović", koja broji šest poslanika, a na čelu će biti Branko Lukić, dok će ga menjati Jelena Pavlović.

Šest poslanika grupe Partije ujedinjenih penzionera, predvodiće Stefan Krkobabić, a njegov zamenik biće Hadži Milorad Stošić.

Poslaničku grupu Saveza vojvođanskih Mađara, koja u parlamentu ima šest predstavnika, vodiće Balint Pastor, dok će ga menjati Elvira Kovač.

Šest poslanika grupe Socijaldemokratske partije Srbije, predvodiće Branimir Jovanović, dok će njegov zamenik biti Muamer Bačevac.

Poslaničku grupu Jedinstvene Srbije, koja broji pet poslanika vodiće Dragan Marković, koga će zamenjivati Života Starčević.

Petoro poslanika poslaničke grupe Ekološkog ustanka prevodiće Aleksandar Jovanović, a menjaće ga Danijela Nestorović.

Bojan Torbica biće šef petoro poslanika grupe Pokreta Socijalista – Narodne seljačke stranke i Ruske stranke, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.

Na sajtu Narodne skupštine Srbije navodi se da sedam poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi - Nastasja Baković, Edin Đerlek, Usame Zukorlić, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Miloš Parandilović i Ahmedin Škrijelj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (23)

Loading
Zana

19.03.2024 08:24

Formiranje skupštine ulazi u finale.

Ana

19.03.2024 08:24

Izbor ce pasti na najboljeg kandidata.

Vuk

19.03.2024 08:24

Ani puna podrska!

Kaja

19.03.2024 08:25

Ako opozicija bude raspravljala to ce biti samo cirkus jer su i sami takvi.