OTKRIVAMO TAJNU VISOKIH PLATA U SRBIJI: Zanimanja sa zaradom do tri puta većom od prosečne, a nije samo IT

Autor:

Vesti

10.01.2024

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visina zarade različitih zanimanja u Srbiji

OTKRIVAMO TAJNU VISOKIH PLATA U SRBIJI: Zanimanja sa zaradom do tri puta većom od prosečne, a nije samo IT

Foto: pixabay.com


Odabir određenog zanimanja može imati značajan uticaj na životni put pojedinca. U Srbiji, visina zarade različitih zanimanja može biti i do tri puta veća od prosečne zarade koja iznosi oko 86.000 dinara. Važno je napomenuti da visina zarade zavisi od poslodavca, znanja i iskustva radnika, kao i od specifičnosti svakog pojedinačnog radnog mesta.

Zarade u zanatskim zanimanjima

Majstora zanata nedostaje ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi. U oglasima za posao najčešće se traže pekari, kuvari, frizeri, magacioneri, pa čak i IT stručnjaci. Na primer, frizeri početnici mogu računati na mesečna primanja od 45.000 dinara, dok zarade pekara kreću od 80.000 pa idu i iznad 130.000 dinara. Nije ni mesarima teško da pronađu posao, a mesečno mogu računati na platu od oko 60.000 dinara do oko 110.000 dinara.

Zarade u ugostiteljskim zanimanjima

Kuvari i giros majstori takođe imaju priliku da zarade iznad prosečne plate. Na primer, kuvari mogu računati na platu iznad 100.000 dinara, dok se za giros majstore nudi plata od 90.000 do 110.000 dinara. Takođe, prodavci u specijalizovanim radnjama mogu očekivati zaradu od 90.000 do 110.000 dinara, dok su u proseku zarade prodavaca od 60.000 do 80.000 dinara.

Zarade u drugim sektorima

S druge strane, IT sektor takođe nudi priliku za visoke zarade. Softver inženjeri mogu očekivati prosečnu platu između 1.807 i 1.985 evra, dok se zarade za pozicije poput IT Help Desk/Support, System Administrator/Inženjer, Frontend Developer kreću od 700 do 1.985 evra.

Nesrazmerna visina zarada

Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, u Srbiji postoji nesrazmerna visina zarada, a posebno kada su u pitanju zarade radnika dеficitarnih struka. Sindikati smatraju da je neophodno preduzeti korake kako bi se povećale zarade i omogućilo više zaposlenima da zarađuju iznad prosečne zarade, kao i da se povećaju primanja zaposlenih čija su zanimanja od značaja za celo društvo.

Kao što se vidi iz navedenih informacija, visina zarada različitih zanimanja u Srbiji varira u zavisnosti od sektora i specifičnosti svakog pojedinačnog radnog mesta. S obzirom na nesrazmernost zarada, sindikati se zalažu za povećanje primanja kako bi se omogućio pristojan život svim zaposlenima.

(Dnevnik)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading