DOBRO OTVORITE OČI AKO VAM NEKO PLAĆA NOVČANICAMA OD 500 ILI 200 EVRA! Veliki su izgledi da su FALSIFIKOVANE!

Autor:

Vesti

31.07.2023

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u prvoj polovini ove godine je evidentirano čak 26.690 krivotvorenih novčanica, a dok su prošle godine među njima bile tek 554 novčanice od 500 eura, u ovom razdoblju ih je bilo 2.178 – i možda će još potrajati dok neke od njih ne dođu u banku, gde će se proveriti njihova ispravnost.

DOBRO OTVORITE OČI AKO VAM NEKO PLAĆA NOVČANICAMA OD 500 ILI 200 EVRA! Veliki su izgledi da su FALSIFIKOVANE!

Foto: FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Novčanice od 500 eura se zapravo više ne štampaju – osim očito kod kriminalaca, piše Dojče Vele. Ni nemačkoj policiji nije jasna nova poplava falsifikovanih novčanica od 500 i 200 evra.

Novčanice od 500 evra su zapravo retkost, a na mnogim mestima gde se radi dan i noć ih i u Nemačkoj uopšte ne prihvataju. 

Upravo zato su i falsifikatori uglavnom izbegavali da krivotvore ove novčanice: ko ih i bude primio, dobro će pamtiti ko je tako i platio.

Novčanice od 5 i 10 evra se u pravilu ne isplate ni falsifikovati. Ali "pravi" falsifikatori se uglavnom bave novčanicama od 50 i nešto ređe od 20 evra, što čini gotovo dve trećine od 34.118 falsifikovanih novčanica koje su prošle godine primećene u ovoj zemlji.

Svežanj 500-tinjarki

Ali ove godine se dešava nešto čudno: samo u prvoj polovini ove godine je evidentirano čak 26.690 krivotvorenih novčanica, a dok su prošle godine među njima bile tek 554 novčanice od 500 eura, u ovom razdoblju ih je bilo 2.178 – i možda će još potrajati dok neke od njih ne dođu u banku, gde će se proveriti njihova ispravnost.

Republika

Foto: Uprava carine

Novčanica od 200 evra

 

Policija je isto tako utvrdila kako se te velike novčanice masovno koriste pri kupovini luksuznih predmeta, za nakit, zlato, skupe satove i čak automobile.

U takvoj trgovini je Nemačka zapravo jedna od izuzetaka u zoni evra – u Italiji ili Francuskoj je nemoguće platiti veći iznos gotovinom. Nemački trgovci za iznos preko 10.000 moraju da traže tražiti iskaz kupca – pod pretpostavkom da i ona nije krivotvorena. Policija je utvrdila i kako su se falsifikatima plaćali iznosi i veći od 100 hiljada evra.

U Bundesbanku tvrde kako ovi falsifikati "čak nisu ni dobri", a isto tako "ne žele govoriti o nekakvom trendu" kako su se kriminalci sad okrenuli najvećim novčanicama, izjavio je član uprave Nemačke savezne banke Burkhard Balz.

Doduše, te novčanice su nešto bolje od onih koje se kao "igračka" mogu kupiti i na internetu i koje se takođe ponekad žele podvaliti u trgovini, ali već letimična provera tih novčanica – na dodir i na pogled – pokazaće kako s njima nešto nije u redu. Tu su onda i dodatne metode o kojima se u javnosti ne govori mnogo – na primjer serijski broj novčanica se stvara po određenom ključu i ne može svaki broj ni biti štampan na pravoj novčanici.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading