PRED NJOM SVI KLEČE: Najveća svetinja Tumana za koju mnogi nisu čuli - NAKON MOLITVE NASTAJU ČUDA!

Autor:

Vesti

21.09.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ikona Bogorodice Kurskaje iz 17. veka priziva sebi reku poklonika.

PRED NJOM SVI KLEČE: Najveća svetinja Tumana za koju mnogi nisu čuli - NAKON MOLITVE NASTAJU ČUDA!

Foto: Nemanja Pančić

Manastir Tumane datira još iz 14. veka, a prema pričama monaha, ova svetinja je posebna i po jednoj čudotvornoj ikoni, koja se ovde nalazi više od 80 godina. Po predanju, u Srbiju ju je doneo Sveti Jovan Šangajski. 

Baroknog stila, ikona Bogomajke (Bogorodice) Kurskaje najverovatnije datira iz 17. veka. Pre dva i po veka, grad Kursk u Rusiji pogodio je jak zemljotres. Pretražujući svaki pedalj, podižući svaki kamen, u nadi da će pronaći nekog živog, niko se nije nadao da će naći netaknutu ikonu.

Prema rečima monaha manastira Tumane, ikona je u Srbiju prvo stigla u manastir Miljkovo, zajedno sa igumanom arhimandritom Afronzijem, koji je bio iz Opinske pustinje. U Tumane 1936. dolazi Luka Graljonov, ruski iguman. Budući da je stigao sa mnogobrojnom bratijom, u kojoj su uz Ruse bili i Srbi, njegov dolazak smatra se prekretnicom, jer se tada ovaj manastir i obnavlja. 

Malo poznata činjenica je da neko vreme ova svetinja bila jedno od blaga čuvanih na dvoru Romanovih u Sankt Peterburgu. 

Mihailo Maksimović, u narodu poznatiji kao Sveti Jovan Šangajski, kasnije osniva rusku zagraničku crkvu u Americi. Njegov pradeda, rodom iz okoline Leskovca, kao mitropolit je u seobi otišao u Rusiju, za vreme Katarine Velike. 

- Najveća svetinja u ovom manastiru je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice koju su ovde doneli ruski monasi. Proslavlja se mnogim znamenjima i čudesima - govori za Srpski telegraf iguman manastira Tumane Dimitrije Plećević i dodaje: 

- Ovde reka vernika teče svakodnevno. Verujuć narod u njoj traži isceljenje, utehu i milost Božju. 

Foto: Nemanja Pančić

 

Pored mnogobrojnih vernika, skoro uvek pred ovom ikonom kleče oni koji joj se mole za porod, a molitve bivaju uslišene. 

Vernici se, inače, nakon uslišenih molitvi, vraćaju iznova u Tumane, mnogi od njih s ciljem da drugima svedoče o velikim čudima svetaca. 

Foto: Nemanja Pančić

 

Dvojicu lopova stigla božja kazna

Dva puta je ikona sebe branila od požara, poslednji put krajem šezdesetih godina, kada su je dvojica meštana ukrala, u nadi da će je na zapadu prodati za pozamašnu svotu novca. Negde u okolini Zagreba, zapalio se vagon, jedan od dvojice se ugušio u plamenu, dok je drugi uspeo da spase sebe i presvetu ikonu, te da je netaknutu vrati u manastir, jer je nesreću doživeo božjom kaznom za ono što su učinili. 

U vreme kada je ikona ukradena, gradila se brana Đerdap 1. Vrativši ikonu u manastir, čovek je krenuo kući, ali se na tom putu, u okolini Golupca, utopio. 

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading