HILJADE HODOČASNIKA CELIVALO MOŠTI SVETOG ZOSIMA: Ekipa Republike u manastiru Tumane - evo šta kažu vernici o ovom svetilištu

Autor:

Vesti

22.08.2023

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastir Tumane nadaleko je poznat po čudima, zbog čega iz godine u godinu privlači sve veći broj vernika.

HILJADE HODOČASNIKA CELIVALO MOŠTI SVETOG ZOSIMA: Ekipa Republike u manastiru Tumane - evo šta kažu vernici o ovom svetilištu

Foto: ST/Nemanja Pančić

I ove godine sveštenstvo manastira Tumane otvorilo je svoja vrata svim vernicima koji su došli na ovu svetkovinu koja se tradicionalno održava svakog 21. avgusta. 

Reka vernika, zaglušujuća tišina, čak se ni deca ne čuju. Hodaju mirno i nemo uz majke...

Korak po korak, slivaju se desetine hiljada vernika kroz kapiju Manastira Tumane na obeležavanje slave manastira prepodobnih Zosima i Jakova Tumanskih.

Ljudi su došli sa svih strana da se poklone svetim moštima i izmole svece za zdravlje, mir i spokoj bližnjih. 

Manastir Tumane nadaleko je poznat po čudima, pa iz godine u godinu privlači sve veći broj vernika.

Ekipa portala Republika prisustvovala je obeležavanju slave manastira Tumane i svetoj liturgiji, te se uverila da je deo vernika došao čak i dan ranije. Kako su nam rekli, nisu želeli ništa da rizikuju i eventualno propuste svetkovinu.

Pored dva velika sveca, kojima su na hiljade hodočasnika celivale mošti, u samom manastiru, tik uz kivot Svetog Zosima, nalaze se i čestice moštiju velikog čudotvorca Svetog Nektarija Eginskog, nadaleko poznatog po čudima.

 - Manastir Tumane datira iz 14. veka. A sve je počelo blagoslovom sa Svete gore, kada je grupa monaha došla u Srbiju, između ostalih i Sveti Zosim. Došavši u zemlju Lazarevu, pred Kosovski boj, nastanio se u isposnici, nedaleko od današnjeg manastira, a u isto doba živeo je naš slavni vitez Miloš Obilić. Sve je i počelo tim dramatičnim susretom između Obilića i Svetog Zosima, kada zalutala strela ranjava sveca, koji na samrti poručuje vitezu: "Tu me mani, pusti me da umrem." Na grobnom mestu svetitelja Miloš Obilić, kajući se, zida prvu zadužbinu - ispričao je za naš portal otac Teofil.

 

Foto: ST/Nemanja Pančić

Vernici ispred ulaza u manastir Tumane

Hodočasnici su juče od 9h prisustvovali Svetoj liturgiji, a potom mirno i strpljivo čekali svoj red kako bi primili Pričest.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Liturgija

Zbog jake i nesalomive vere u narodu, ali i čuda koja se pripričavaju od usta do usta i prenose sa kolena na koleno, množi se i broj verujućih koji prevale daleki put da bi ostvarili svoju želju i posetili ovu veliku svetinju i na taj način osetili još jednu u nizu Božiju blagodat.

U narodu postoji jedna izreka od davnina koja kaže: U svetinju se ne dolazi kada vi to želite, već onda kada vas Svetac pozove sebi.

REČ VERNIKA

Vlajić Staniša

- U manastir Tumane me dovela vera. Obilazim sve manastire i crkve, volim da poštujem časno i pošteno, pa sad, Bog je gore, a mi smo na zemlji. Ovo mi je prvi put da sam ovde, služba je dobra, a naroda mnogo. Prošle godine sam prvi put čuo za manastir Tumane. Čuo sam za čuda Svetog Zosima, sada ima knjiga o njemu, pa se može detaljno sve proučiti. Nakon liturgije i Pričešća se osećam smireno, iz duše svoje.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Staniša Vlajić

Stanisavljević Marina

- Ovde me dovodi ova lepota, mir i duh. Ovo bih stvarno svakom preporučila, svi treba ovde da dođu. Živim u Francuskoj, tamo sam čula za Tumane i kad god mogu,  dok sam živa, dolaziću ovde. Prijatelji koji su bili ovde rekli su mi za čuda Svetog Zosima i Jakova. Imali su nekih poteškoća, a sada se osećaju jako dobro, fino, a i ja sam bolesna . Čula sam za mnoge koji nisu hodali, ni govorili, a hvala Gospodu, to se promenilo. Ovu lepotu zaista ne mogu da zaboravim nikada. Sad ovog puta nisam mogla da uđem i celivam mošti, mnogo je naroda, a kad sam bila pretprošle godine - jesam. Čeka se u redu, ali se i čekanje isplati. Bog nam je to podario i ja to cenim i poštujem. Doći ću kad god mi se pruži prilika, vidimo se i sledeće godine.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Stanisavljević Marina

Zlatko Stojčević 

- Ništa nije slučajno, onaj gore nama uvek odredi put kad ćemo i gde da dođemo. Došao sam na liturgiju, a nakon toga sam se i pričestio. Ovo mi je peti put da sam u Tumanu, ovo je velika blagodat! 

Foto: ST/Nemanja Pančić

Stojčević Zlatko

Pripreme za svetkovinu

- Hvala Gospodu, kao i svake godine što biva, verni narod se okuplja sa velikom radošću. Uvek ima gužve, ali nam braća i sestre pomažu i uz slavu Božiju sve se uspe brzo i organizovati. Hvala Njemu što se, pogotovo u današnje vreme, naš narod vraća crkvi i ovo je zaista jedna lepa slika koja može danas u Srbiji da pokaže mnogo toga - započinje priču Stefan, jedan od bratije ove velike svetinje.

Naš sagovornik nam je otkrio šta je ono što toliki broj vernika iz godine u godinu dovodi ovamo.

U razgovoru nam je takođe otkrio i da je sam prisustvovao jednom od velikih čuda ovih svetaca.

- Dolazio je jedan gospodin sa detetom koje nije bilo pravoslavne vere i imalo je rak na mozgu. Iguman je pročitao molitvu za zdravlje, pomazao dete uljem i sutradan kada su otišli na operaciju, javili su nam ovde da je dete potpuno isceljeno i to je dokaz da je Gospodu sve moguće i slava mu za sve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading