Od ponedeljka ulazak na Kosovo bez samoizolacije, ukidaju se mere zabrane kretanja

Autor: kosovo-online

Vesti

06.06.2020

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mere protiv koronavirusa se ublažavaju i ko uđe na Kosovo neće morati u samoizolaciju, a takođe od ponedeljka, 8.juna, mera ograničavanja kretanja građana od 21 sat do jutarnjih časova biće ukinuta, najavio je danas ministar zdravlja Armend Zemaj, prenosi Koha.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministar i njegov kabinet posetili su danas Vučitrn, gde je u poslednje vreme zabeležen porast broja zaraženih, ali kako je rekao, situacija je i  u tom mestu stabilna.

- Došlo je do malog porasta broja zaraženih kao rezultat nepoštovanja naredbi -  rekao je Zemaj i upozorio da je koronavirus i dalje aktivan te apelovao na građane da budu oprezni i posvećeni sprovođenju preporuka Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Navodi se da su preporuke NIJZ da se sprovodi detaljna kontrola za putnike koji ulaze na Kosovo dobijanjem tačnih podataka, adrese, broja telefona, zatim merenje temperature, a na osnovu tih preporuka od ponedeljka građani koji ulaze na Kosovo neće biti podvrgnuti sedmodnevnoj samoizolaciji, ali će biti provereni od strane lekara.

Kao sledeća preporuka dodaje se, na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije, omogućiće se slobodno kretanje građana i od istog datuma ukinuće se mera ograničenje slobodnog kretanja od 21:00 do ujutru.

Zemaj je rekao da će Ministarstvo zdravlja zajedno sa NIJZ nastaviti da prati epidemiološku situaciju.

- Snažno zahtevamo da se i dalje preduzimaju mere protiv koronavirusa, da se nose maske i drži rastojanje. Molimo građane, preduzeća, ugostitelje, da se striktno pridržavaju naših pravila. Kršenja pravila smatraju se zdravstvenim rizikom - rekao je Zemaj koji je dodao da su nadležne institucije dobro snabdevene testovima na kovid - 19.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading