AMBICIOZNI PLANOVI MISIONARSKOG ODELJENJA: Stati na put sektama i lažima o SRPSKOJ CRKVI!

Autor:

Vesti

10.05.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odeljenje koje ima pet odseka je odgovor na izazove savremene epohe

AMBICIOZNI PLANOVI MISIONARSKOG ODELJENJA: Stati na put sektama i lažima o SRPSKOJ CRKVI!

Foto: Tanjug/Dragan Tanasijevic, SPC,

Borba protiv sekti, razbijanje predrasuda o Crkvi, rad sa strancima, ali i baratanje informacionim sektorom, osnovni su zadaci Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, osnovanog pre dva meseca odlukom patrijarha Porfirija.

Ovo odeljenje čini pet povezanih odseka: za spoljašnju misiju, čiji je zadatak misionarsko-duhovni rad sa stranim državljanima koji su privremeno ili stalno nastanjeni u Beogradu, a imaju interesovanje za pravoslavno hrišćanstvo, i na čijem je čelu upravnik dr Oliver Subotić, kao i odsek za dijalog u javnoj sferi, kojim će rukovoditi đakon Aleksandar Milojkov.

DIJALOŠKE TRIBINE

- Uloga tog odseka biće pokretanje dijaloških tribina na kojima će mišljenja na razne teme razmenjivati pravoslavni duhovnici, veroučitelji i intelektualci s predstavnicima nauke, filozofije, umetnosti i kulture, što će pomoći razbijanju predrasuda o Crkvi, nasleđenih iz perioda samoupravnog socijalizma, a koje su još prisutne u našem društvu - navodi se na sajtu SPC.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Tanasijevic

Doktor Oliver Subotić

Tu je i odsek za apologetsku misiju, čija je uloga da pruži odgovor na savremene izazove sektaštva, guruizma i njuejdž pokreta, a poveren je pravniku master religiologu Zoranu Lukoviću, članu Evropske federacije za praćenje i dokumentovanje sektnog i manipulativnog delovanja, i jednom od najvećih srpskih autoriteta iz oblasti sektologije.

Peti odsek je odsek za elektronsku misiju, usmeren ka misionarskom pokrivanju elektronskog spektra, a na njegovom čelu je informacioni stručnjak Nenad Badovinac.

U razgovoru za Srpski telegraf, upravnik ovog odeljenja sveštenik Oliver Subotić navodi da je Misionarsko odeljenje osnovano sredinom februara ove godine s ciljem da se unaprede postojeće i pokrenu nove misionarske aktivnosti u prestonici srpstva.

PELCER ZA OSTALE

- Ranijih godina su postojale neke slične inicijative, ali one nisu zaživele iz više razloga. Dolaskom patrijarha Porfirija na tron stekla se punoća vremena da jedan ovakav projekat bude pokrenut i da dobije potrebnu podršku, budući da je naš patrijarh čovek koji odlično razume potrebu da se misionarski adekvatno odgovori na izazove epohe u kojoj živimo - ističe Subotić.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Tanasijevic, SPC,

Na predavanju i profesor iz Turske

Na pitanje šta će biti delokrug rada ovog odeljenja, Subotić kaže da će ono pokrivati širok spektar aktivnosti, od mentorskog rada s mladim beogradskim sveštenicima preko misije među stranim državljanima koji žive i rade u Beogradu do apologetske odbrane našeg naroda od poplave totalitarnih i destruktivnih kultova i guruizma.

- Za sada, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, kao centralna eparhija naše pomesne crkve, jedina ima ovakvo telo, no ukoliko se ono pokaže uspešnim, lako može postati misionarski "pelcer", koji je lako "presaditi" gde god za to postoji potreba - dodaje Subotić.

Sekretar odeljenja iz IT sektora

Za sekretara Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke imenovan je Nebojša Mišević, informatičar s višegodišnjim iskustvom u informaciono-komunikacionim i grafičko-medijskim oblastima, navodi se na sajtu SPC.

Na predavanju i profesor iz Turske

Krajem aprila održano je predavanje na engleskom jeziku u organizaciji ovog odeljenja na temu "Tajna Crkve". Predavač je bio đakon dr Đorđe Petrović, profesor dogmatike u beogradskoj Bogosloviji "Svetog Save" i sveštenoslužitelj koji je više godina proveo na zapadu, školujući se na poznatim bogoslovskim akademskim institucijama, a prisutni su mogli čuti mnogo toga o Crkvi kao zajednici prizvanih i odazvanih, o Tajni Hrista i našeg odnosa s njim kroz Crkvu, o razlici između nestvorenog i stvorenog...
Projekat Nevsky talks je okupio slušaoce poreklom sa svih strana sveta: iz Amerike, Kanade, Australije, Irske, Burundija, a predavanju je prisustvovao i jedan profesor iz Turske, koji se sticajem okolnosti našao ispred hrama neposredno pred početak događaja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading