UMRO SVETOMIR ARSIĆ BASARA!

Autor:

Vesti

10.05.2024

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vajar i akademik preminuo je u 96. godini

UMRO SVETOMIR ARSIĆ BASARA!

Foto: Printscreen/Youtube/Svetomir Arsić

Hronika

Vajar i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara preminuo je u 96. godini u Beogradu.

Predavao je na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Prvi rad "Glava devojčice" izvajao je 1950 godine. Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke, a prepoznatljiv je po monumentalnom ciklusu skulptura inspirisanih nacionalnom istorijom i njenim junacima, prenosi RTS.

U srpsku kuću nauke i znanja ušao je 1995. godine. U Akademiji nauka prošlog proleća predstavio je autobiografsku zbirku priča "Put za Dečane".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras saučešće povodom smrti vajara i člana SANU Svetomira Arsića Basare.

- Sa tugom sam primio vest o smrti velikog umetnika i patriote, koji je svojim delima ovekovečio ne samo rodonačelnike srpske države i identiteta, poput Simeona Nemanje i Svetog Save, već i arhetipove naših predaka-vitezova kao paradigme srpskog istorijskog bivanja na ovim prostorima - navodi se u saučešću predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je podsetio da je Arsić Basara ponikao na Kosovu i Metohiji, i da je u svoju vrhunsku umetnost uplitao svu težinu života i neprestane borbe na svetom tlu sa kojeg smo duhovno ponikli, spajajući večno i zemaljsko carstvo u jedinstvene skulpture koje je ostavio u nasleđe budućim generacijama za nezaborav.

- Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima velikog Svetomira Arsića. Neka počiva u miru - navodi se u saučešću predsednika Vučića, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading