"LICEMERNA BAKOJANI" Biljana Pantić Pilja: Savet Evrope ne poštuje svoj statut preporukom za prijem tzv. Kosova

Autor:

Vesti

22.04.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njenim rečima, izvestilac SE za prijem Kosova Dora Bakojani (Bakoyannis) je pokazala "koliko je licemerna".

"LICEMERNA BAKOJANI" Biljana Pantić Pilja: Savet Evrope ne poštuje svoj statut preporukom za prijem tzv. Kosova

Foto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal, youtube.com/Kanal 10

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas da je preporukom za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope ta organizacija pokazala da ne poštuje svoj statut.

"U njihovom statutu piše da član SE može da bude samo država, a Kosovo nije država, i da može da bude evropska država u kojoj se poštuju ljudska prava i postoji vladavina prava. A tamo niti postoji vladavina prava, niti se poštuju ljudska prava, ali to njima očigledno ništa nije značilo", rekla je Biljana Pantić Pilja za TV Pink.

Ona je dodala da je takav rezultat bio očekivan, ali i da se tokom glasanja pokazalo da nema jedinstva u SE.

"Mi smo očekivali ovakav rezultat, ali 40 glasova nije malo. Tačno 40 glasova protiv, 11 uzdržano od 131 nije malo i to je jedna trećina. To pokazuje da nema jedinstva u Savetu Evrope. Videćemo šta će biti dalje", rekla je Pantić Pilja.

Prema njenim rečima, izvestilac SE za prijem Kosova Dora Bakojani (Bakoyannis) je pokazala "koliko je licemerna".

"Prvo smo imali jedan sastanak političkog komiteta početkom marta gde je ona decidno rekla tri uslova - Zajednica srpskih opština, vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i eksproprijacija zemljišta. I rekla je da, ukoliko dođe do napretka, ona će informisati Politički komitet SE. Desilo se vraćanje zemljišta, oni su to proglasili svojevrsnim uspehom", rekla je Pantić Pilja.

Ona je ocenila da je Bakojani promenila mišljenje na poziv premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

"Ali čitavu priču ulaska lažne države Kosova u SE gurala je Nemačka i to je svima jasno", rekla je šefica srpske delegacije.

Prema njenim rečima, konačni sud o članstvu će doneti Komitet ministara 16. i 17. maja i da je, ukoliko se pitanje članstva Kosova stavi na dnevni red, potrebno dve trećine glasova svih članova Saveta Evrope da bi predlog prošao, što znači glas 31 države.

Pantić Pilja smatra da će situacija na Komitetu ministara biti bolja nego pri glasanju u PS SE, jer Srbija tu može da računa na glas Azerbejdžana, čija je delegacija suspendovana u PS i zbog toga nije mogla tada da glasa za Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (24)

Loading
Milan

22.04.2024 09:16

Savet Evrope je sam sebi pucao u nogu jer je pogazio načela na kojima je zasnovan!

SasaRu

22.04.2024 09:16

Za Srbiju Kosovo nije bilo niti će biti bilo kakva država već obična tvorevina zapadnih moćnika.

Vlada

22.04.2024 09:17

SE bi trebao da se pre svega vodi vladavinom prava na Kosovu da bi mogao da donese zakljucak kakav je doneo.Na Kosovu vladavina prava ne postoji kao sto ne postoji ni drzava Kosovo

Ivana

22.04.2024 09:18

Zapad se licemerno ponoša i ne trudi se da se do ikakvog rešenja po pitanju Kosova i Metohija dođe.