DRŽAVA OHLADILA AGENCIJE I JUTU: Dosta javašluka, tome se mora stati na putu!

Autor:

Vesti

03.07.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Država će pooštriti uslove za rad agencija kako bi se zaštitili srpski putnici. Javašluku turističkih agencija mora da se stane na put", izjavio je za Srpski telegraf ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić posle prevare više od 5.000 ljudi koji su uplatili letovanje preko turističke agencije S. A. B. i ostali bez njega.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
560 agencija trenutno posluje u Srbiji

Podsetimo, sporna agencija S. A. B. je članica "Jute", što je za putnike trebalo da bude garancija da neće biti prevareni. Trebalo je, ali se to u ovom slučaju nije dogodilo.

PREVIŠE I ZA NEMAČKU

- Razgovaramo i sa "Jutom", kao nacionalnom asocijacijom, ali i sa svim drugim turističkim agencijama. Do kraja nedelje bi trebalo da nam dostave predloge kojima bi se došlo do najboljeg rešenja. Naš cilj je da zaštitimo putnike, ali i da uvedemo red u rad agencija - istakao je ministar Ljajić za Srpski telegraf. On dodaje da je za novi zakon o turizmu održana javna rasprava, ali da će zbog poslednjih bahatih primera pojedinih agencija, poput S. A. B., odredbe koje se tiču ove oblasti biti pooštrene.

- Imamo čak 560 agencija i isto toliko subagenata koji rade za njih. To je i za Nemačku mnogo, a ne za Srbiju. Jasno je da nijedan zakon ne može da zaštiti od prevaranata, lopova i kriminalaca, ali može da uredi proceduru - na koji način neko može da se registruje, funkcioniše i radi kao turistička agencija - zaključuje Ljajić. Najava države o pooštravanju uslova došla je, izgleda, kao hladan tuš za "Jutu", koja, prema našim saznanjima, nije dočekala blagonaklono predložene mere. Razlog je, tvrdi naš sagovornik, što se "Juta" izdržava od članarina, koje iznose od 13.000 do 54.000 dinara godišnje, a strože mere bi počistile male agencije, zbog čega bi asocijacija ostala kratkih rukava.

RepublikaFoto: Tanjug
Rasim Ljajić

NE PREKO KOLENA

Međutim, direktor "Jute" Aleksandar Seničić za danas je najavio sastanak svih izvršnih tela, posle čega će izneti zvanični stav o svemu i dostaviti ga ministarstvu.

- Treba nešto napraviti, ali ovaj primer sa S. A. B. ne znači da treba drastično sve menjati jer se ovo desilo jednom u 50 godina. Prevaru, kao što i ministar kaže, ne možemo da sprečimo ili predupredimo. Svakako da nije normalno da formirate preduzeće ili agenciju za 100 dinara. Hoćemo u tom smislu da damo podršku, ali moramo da uzmemo u obzir da su mnoge firme poštene i da postoje 30 i 40 godina - objašnjava Seničić i ističe da je saglasan da je preko 500 agencija u Srbiji previše.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading