BOLESNA TEORIJA ZAVERE PROTIV NOVAKA: Đoković je obična MARIONETA, neko stoji iza njega!

Autor:

Sport

13.09.2020

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Teniskog saveza Švajcarske i potpredsednik Međunarodne teniske federacije, Rene Štambah je ocenio da je loša godina za Novaka, u kojoj ga prate skandali, posledica loših odluka, ali i loše sreće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Centralno pitanje svetskog tenisa već 10 dana je Novakovo izbacivanje sa US Opena.

- To je prosto neverovatno loša sreća. Svi se slažu da nije bilo namere, ali, naravno, pravilo je prekršeno i ispravno je izbačen sa turnira, ali svakako da je to brutalno po njega. Moralno, nije to zaslužio- rekao je Štambah u intervjuu za švajcarski Blik.

Da li je bilo moguće napraviti izuzetak?

- Ne, pravila su vrlo jasna. Neko je pao na zemlju povređen. Novak prosto nije imao sreće. Da je tamo stajao krupni muškarac, možda bi se nasmejao i mahao publici, ali je naleteo na osobu koja nije mogla to samo da odbaci- rekao je Štambah.

Švajcarski novinar podsetio je funkcionera na divljanje Džona Mekinroa, na šta je ovaj odgovorio da je to bilo poslednji put da se tako nešto desi na Gren slemu, ali je istakao još jednu činjenicu.

- Sada se digla prašina jer je Novak prvi u svetu i igra toliko dobro, verovatno najbolje od svih. Zato se drugačije gleda. Da je 125. na ATP listi, ne bi ga bilo po naslovnim stranama. Kada je toliko pažnje usmereno na vas i kada ste nesumnjivo broj jedan, onda ne možete sebi da dozvolite ovakve stvari. Svi smo kao tinejdžeri bacali rekete, ali tad smo bili mladi i nezreli, to ne može da se kaže za Đokovića. On je zreo i zna pravila. To je samo bio incident- rekao je Štambah.

Tenis je često u medijima prikazivan u negativnom svetlu, a ove godine pogotovo preko leđa Đokovića: Adria tur, osnivanje nove asocijacije igrača, pa na kraju ova diskvalifikacija. Da li je to sve loša sreća za tenis?

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Ne može sve da se svodi na to. Neke greške su mogle biti izbegnute, kao što je plesanje bez majica u noćnom klubu na Adria turu. To je trebalo izbeći. A što se tiče nove asocijacije, to je neshvatljivo razdvajanje u trenutku kada treba da budemo ujedinjeni. Ovo nije vreme za porodične svađe, nego da budemo ujedinjeni i pokažemo solidarnost. Pitam se, ima li neke skrivene namere iza toga? Šta Đoković i društvo žele da postignu time. Ko ih podržava?- upitao je Štambah.

Iznenađeni novinar odgovorio je logičnim pitanjem: "Mislite da neko spolja kontroliše Đokovića?".

- Pa, teško je objasniti da profesionalac koji je život posvetio sportu i ima  porodicu ima vremena da osnuje sportsko-političku agendu. Nema sumnje da postoje namere i "mastermajndovi" iza scene. Ali, ne znam odakle dolaze i ne znamo ko su- reče Štambah.

 

Iako kaže da ne zna ko su ti misteriozni organizatori Novakovog "puča" kako kaže, ima ideju.

- Mogu biti menadžeri organizatora turnira ili ko god. Vrlo dobro poznajem njegovog strica Gorana, on ima političku ulogu, on je potpredsednik srpskog saveza i vrlo je aktivan međunarodno, kandidovao se za bord ITF-a 2019. A pogledajte šta su igrači u ATP uradili u poslednjih 10 godina, pre svega što se tiče novčanih nagrada. Sada, na primer, kada neko izgubi u prvom kolu US Opena dobije 61.000 dolara. Pre 10 godina to je bilo 19.000. Skartili su sezonu za dve nedelje…- priča Štambah.

On je pobrojao koji su problemi ATP unije igrača.

- Struktura je potpuno pogrešna. Zaposleni i poslodavci sede u istim komisijama, imaju isti broj glasova, što se nigde drugo ne može videti. Uvek mora da se pravi kompromis, bez obzira da li je on dobar ili loš. To ne može da radi dugoročno, neko će želeti više da zarađuje, drugi da troše manje i imaju veći profit- objašnjava on.

Što se tiče nove asocijacije…

- Nije da je dobra ideja, a loš tajming, ali moraju se pohvaliti jer su odmah podneli ostavke u ATP savetu igrača. Dosledni su. To znači da verovatno stvarno hoće da grade nešto drugačije. Postojali su krugovi u turovima, možda imaju takve planove, ali postoje ugovori i ATP neće tolerisati njihovo kršenje. Zanimljivo je videti ko će im se priključiti. Znam da Federer, Nadal i Marej neće, što znači da neće biti velikih ikona- rekao je Štambah.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading