Udovičić: Nastavljamo da podržavamo mlade

Autor:

Sport

14.12.2018

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je na konferenciji "Podsticajno okruženje za mlade" sumirao rezultate na polju daljeg uspostavljanja institucionalnog okvira i efikasnog sprovođenja omladinske politike kroz Nacionalnu strategiju za mlade i naveo da su ostvareni zadovoljavajući rezultati.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vanja Udovičić

Kako je saopšteno, Udovičić je naveo da je u Srbiji trenutno aktivno 136 kancelarija za mlade i 65 omladinskih klubova, a da su tokom 2018. godine kroz konkurse za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade finansirana 102 projekata zahvaljujući kojima su stvorene mogućnosti da se više od 80 mladih zaposli ili samozaposli.

- Njih 160 realizuje stručnu praksu, preko 1.400 prođe obuke za povećanje kompetencija za zapošljivost, realizuje se više od 400 različitih vidova edukacija iz oblasti zdravlja, bezbednosti, socijalne inkluzije, i sprovode se kreativne radionice i programi neformalnog obrazovanja za više od 12.000 mladih - istakao je on.


Dodao je da je trenutno u izgradnji devet malih sportskih terena i opremanje tri omladinska kluba, a da je programom "Mladi su zakon" širom Srbije relizovano 35 međunarodnih volonterskih kampova na kojima je učestvovalo više od 630 domaćih i međunarodnih volontera. 

- Kroz Fond za mlade talente Srbije najbolji srednjoškolci i studenti dobijaju nagrade i stipendije. Tokom 2018. stipendirano je 1.303 studenta završnih godina osnovnih i master akademskih studija, a nagrađeno i 1.624 učenika srednjih škola koji su postigli izuzetne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.Time smo uručili 15 odsto više nagrada u odnosu na 2017. godinu - podvukao je Udovičić.
RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Vanja Udovičić

Kako kaže, u novom akcionom planu realizacije strategije za mlade EU za period od 2019. do 2027. godine ističu se tri osnovne oblasti, značajnije učešće mladih u građanskom i demokratskom životu, njihovo osnaživanje kroz jačanje inovacija i priznavanje omladinskog rada, i šire i intenzivnije međusobno povezivanje radi promocije edukacije, volonterizma, razumevanja među kulturama i solidarnosti. 


- Kao takve, one su potpuno usaglašene sa Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade Srbije u periodu 2018-2020. godine. Time ćemo nastaviti trend izuzetnih rezultata Srbije u korišćenju omladinske komponente EU Erazmus+ programa - kao lidera Zapadnog Balkana u tom segmentu - naveo je Udovičić.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper rekao je da je važna institucionalna saradnja u stvaranju ambijenta univerzalne podrške afirmacije mladih u društvu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading