OTKRIVAMO: Ko je čovek koji vedri i oblači ABA ligom, kog je jurio da bije i legendarni Duda Ivković?

Autor:

Sport

12.04.2018

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finalna serija ABA lige dobiće svoju drugu, da li i finalnu epizodu u Podgorici, gde će se u petak i subotu odigrati treća i četvrta utakmica finala plej ofa regionalnog takmičenja između Crvene zvezde mts i Budućnost VOLI.

RepublikaFoto: Printskrin

 

I dok se na terenu vodi velika borba, iza zavese sve konce vuče jedan Slovenac koji je dugi niz godina kao aktivni sudija nosio i nadimak "specijalac".

Iztok Rems, aktuelni komesar za delegiranje sudija u ABA ligi, trenutno je u žiži javnosti, i pod lupom medija na Balkanu.

Ovaj nekadašnji slovenački sudija, sada član menadžmenta ABA lige, delegirao je sudije za čak četiri utakmice finala ABA lige, odstupajući od prakse po kojoj se sudije delegiraju i njihova imena objavljuju 48 sati pre početka utakmica.

RepublikaFoto: Starsport


Kako se došlo do situacije da je Iztok Rems, čovek koji je izopšten iz svih ozbiljnih košarkaških organizacija i foruma u Evropi, sada taj koji "vedri i oblači" u ABA ligi.

Ko je zapravo Iztok Rems?

Iztok Rems, bivši slovenački sudija, do ulaska u ABA ligu pokazao je da ima "100 života" i pored vrlo lošeg imidža koji je izgradio tokom svoje "sudijske karijere".


U košarkaškim krugovima već su legendarne situacije kada je zbog svog suđenja početkom 21. veka umalo dobio batine od legendarnog trenera, tada CSKA iz Moskve Dušana Ivkovića, koga je drastično oštetio na jednoj utakmici Evrolige u prestonici Rusije. Sada već čuvena scena, kada je Ivković bukvalno jurio Remsa po dvorani kako bi se fizički razračunao sa popularnim "specijalcem", i danas se pamti.

U dobrim odnosima nije ostao ni sa čelnicima Barselone koji su takođe upoznali njegovu "objektivnost" na jednoj utakmici, nakon čega su ušli u žestok sukob sa njim i tražili njegovu odgovornost  i kaznu od Evrolige.

Epilog njegovog rada na parketu kao sudije, bio je čuveni seminar pred nekoliko desetina sudija Evrolige, po "penzionisanju" Iztoka Remsa, na kome se sudijama obratio Alan Ričardson, tada instruktor Evrolige, koji je upozorio sudije rečenicom da "nema više specijalaca poput Iztoka Remsa".

O njegovim mahinacijama u slovnačkom savezu tokom 2014. godine naširoko je pisala i slovenačka štampa "Odlazak vladara slovenačke košarke" bio je samo jedan od naslova tih dana. Svoje mesto morao je da prepusti Raši Nesteroviću. Razlog su bile brojne finansijske mahinacije, zbog čega je "sklonjen" iz svih važnijih poslova u pripremi EP u Sloveniji. U Savezu je bio od 1994. godine.

Postavlja se pitanje, kako je takav čovek "vaskrsao" nakon nekoliko godina u tišini, i upao na prazno mesto Aleša Kamnikara, kao čovek koji delegira sudije za utakmice u ABA ligi.

Nije tajna, pošto se javno hvali da je u stalnom kontaktu sa Ričardom Stouksom funkcionerom Evrolige i da ima odlične veze sa njim, pa je tako najzaslužniji za njihovo "pozicioniranje" na listi Evrolige.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading