OTKRIVENO: Evo kako toranj u Pizi prkosi gravitaciji!

Autor: Agencije, Republika

Razonoda

12.05.2018

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odoleva brojnim zemljotresima i pomeranju tla i čvrsto stoji tolike godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Krivi toranj u Pizi

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su otrkili istraživači sa univerziteta u Bristolu i Londonu.

Istraživački tim od 16 inženjera otkriva da uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji sa mekoćom temeljenog tla kula je maksimalno obezbeđena, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interacija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

- Ironično, isto tlo koje je dovelo do toga da se kula nakrivi sada je i drži na mestu. Gradnja kule počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova - kaže profesor Milonakis sa Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud uložen da bi se kula zadržala tu gde jeste – njeni temelji su oštećeni u Prvom svetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posetioce zbog rizika od klizišta. Prvi put toranj je posle toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading