Odmor iz snova ili horor u najavi: Šta bi se desilo sa vašim organizmom ako biste ostali u krevetu GODINU DANA!

Autor: Marija ZORIĆ

Razonoda

10.06.2020

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Provodimo negde oko trećinu svog života spavajući (ili bi trebalo), ali šta bi se desilo da umesto da ustanete ujutro, ostanete u krevetu... zauvek? Ili, ako vam je to previše dugo, onda da vidimo - šta će se desiti sa vašim organizmom kada biste ostali u krevetu godinu dana?

RepublikaFoto: Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash
Foto: Ilustracija

Prvih 24 sata u krevetu

Ako ste u krevetu duže od 24 sata, prva promena u vašem organizmu biće na plućima. Gravitacija ih više ne povlači dole u njihov normalan položaj i donji deo pluća polako počinje da propada. Verovatno  nećete odmah osetiti nikakvu promenu, ali se povećavaju šanse da, s vremenom, dobijete upalu pluća. Zbog toga doktori govore pacijentima koji dugo leže u krevetu da s vremena na vreme ustaju i kašlju.

RepublikaFoto: Photo by Nino Liverani on Unsplash
Foto: Ilustracija

Nedelju dana kasniije

Posle nedelju dana, vaši problemi će postati sve očitiji. U normalnim okolnostima vaši mišići i kosti služe da se održavate na tlu, ali sada kada ležite, oni više nemaju nikakvu funkciju, i samim tim - ako ih ne koristite - gubite ih. 

U toj istoj nedelji takođe gubite i oko 1% mišićne mase, naročito u područiju butina, zadnjice i ramena, s obzirom da ih više ne koristite.

U normalnim okolnostima, mišići bi uzimali šećer, koji se nalazi u vašoj krvi da biste funkcionisali. Ali nakon samo 10 dana lenčarenja u krevetu, ovaj proces se usporava. Posledice? Sav ovaj neiskorišćen šećer može da se nakupi u vašem krvotoku i dovede do dijabetesa tipa 2.

Inače, za svaku nedelju koju provedete ležeći u krevetu gubite oko 1% gustine kostiju, što znači da vaše kosti postaju krhke i lako lomnjive. Iz ovih razloga astronauti koji idu u svemir treniraju svaki dan po 2 sata i piju mnogo kalcijuma.

Posle 2 nedelje

Do druge nedelje, u vašem organizmu mogu da počnu da se razvijaju užasni čirevi. Oni se formiraju kada koštani delovi vašeg tela, poput kukova, karlice i zglobova pritiskaju isto mesto predugo. Stalni pritisak blokira protok krvi što ubija ćelije vaše kože, i, ako niste oprezni, čak mogu i da probiju slojeve kože i tkiva i "otkriju" vaše kosti i mišiće, što zvuči kao da polako postajete zombi.

U međuvremenu, mišići se troše brže nego ikada. Posle samo 2 nedelje izgubićete čak 10% mišićne mase, i to dovodi do novih problema - jer ako imate manje mišića i protok krvi i kiseonika je manji.

RepublikaFoto: Photo by Robina Weermeijer on Unsplash
Foto: Ilustracija

Nakon mesec dana

Posle mesec dana vaše srce pumpa 30% manje krvi po otkucaju, i sa manje kiseonika koji cirkuliše vašim telom, osećate se sve umornije i umornije, iako se "odmarate" već mesec dana! 

Godinu dana kasnije

Ako ubrzo ne ustanete iz kreveta, biće vam sve teže i teže da ga napustite. Naime, posle 6 meseci ili čak godinu dana, većina vaših mišića je  potrošena, kosti su vam previše slabe i ne mogu više da podnesu vašu težinu i vaše srce je veoma oslabilo.

U međuvremenu, ni vaš mozak ne prolazi baš najbolje, jer ipak ste bili u istoj sobi mesecima, gledajući isti plafon, iste zidove, doslovno proživljavajući stalno jedan te isti dan u krug, što nije baš idealno za vaše mentalno zdravlje. Predugo ležanje u krevetu može da dovede do anksioznosti i depresije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dakle, godinu dana neprestanog ležanja u krevetu ipak ne izgleda kao najbolja ideja. Upravo je ovo razlog zašto doktori žele da njihovi pacijenti ustanu čim mogu i hodaju što je pre moguće, dok u međuvremenu medicinsko osoblje okreće pacijente na stranu svaka dva sata i podstiče ih da rade vežbe u krevetu da bi pokrenuli svoje mišiće i srce.

Ali, da ne bude sve tako crno - imajte na umu da nema ničeg lošeg u tome da provedete nedelju ujutru u krevetu, sve dok nastavljate da se krećete od ponedeljka!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading