STVARA SE NOVI VIRUS NA FARMI ŽIVOTINJA, BIĆE KOBAN PO LJUDE? Alarmantni podaci naježili sve

Autor:

Svet

15.04.2024

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opšte je poznato da su životinje uzgajane zbog krzna podložne respiratornim virusima koji mogu da zaraze i ljude

STVARA SE NOVI VIRUS NA FARMI ŽIVOTINJA, BIĆE KOBAN PO LJUDE? Alarmantni podaci naježili sve

Foto: Tanjug/AP

Grupa za zaštitu životinja "Humane Society International" (HSI) saopštila je danas rezultate istrage prema kojima u kineskim farmama na kojima se proizvode krzna lisica, rakunskih pasa i kuna postoji veliki rizik da se razvije zaraza koja bi mogla da pređe na ljude.

Pet farmi u kineskim provincijama Hebej i Liaoning su krajem prošle godine sve imale po 2.000-4.000 životinja u "intenzivnim uslovima, u blizini živine", piše u izveštaju HSI, prenosi Rojters.

"Mentalno poremećene životinje, gomile životinjske prljavštine, mali kavezi i zabrinjavajući životinjski virusi su u oštrom kontrastu sa glamuroznom slikom koju pokušavaju da prikažu trgovci krznom", rekao je stručnjak HSI Peter Li.

Britanski profesor Veterinarske škole iz Sureja Alaster Mekmilan naveo je da bi držanje velikog broja životinja na malom prostoru mogao da omogući brzo širenje virusa.

"Brza cirkulacija i mešanje različitih sojeva virusa sa životinje na životinju omogućava njihovo prilagođavanje sisarskom domaćinu i razvoj zabrinjavajućih mutantskih sojeva koji imaju veću verovatnoću da zaraze ljude", rekao je Mekmilan.

On je dodao da je opšte poznato da su životinje uzgajane zbog krzna podložne respiratornim virusima koji mogu da zaraze i ljude.

Kad smo kod virusa, Peru je proglasio vanrednu zdravstvenu situaciju u većem delu zemlje, pošto su toplotni talas i jake kiše doveli do porasta slučajeva denga groznice.

Od početka godine u toj južnoameričkoj zemlji od denga groznice su umrle 32 osobe, a ukupan broj slučajeva infekcije povećan je na 31.300.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading