OVAJ BIZNIS MOŽE DA VAM DONESE VELIKI NOVAC: Da li je ovo najisplativiji posao u Srbiji?

Autor:

Vesti

13.04.2024

23:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kunići se razmnožavaju gotovo tokom cele godine, osim kada su visoke temperature.

OVAJ BIZNIS MOŽE DA VAM DONESE VELIKI NOVAC: Da li je ovo najisplativiji posao u Srbiji?

Foto: pixabay.com

Zec

Uzgoj kunića može biti isplativ posao, posebno ako ste u potrazi za poslom koji zahteva malo ulaganja, prostora i vremena, a donosi pristojnu zaradu. Postoje različite vrste kunića koje se gaje iz različitih razloga - zbog mesa, krzna, razmnožavanja ili takmičenja. Za uzgoj zbog mesa, preporučuju se rase poput kalifornijskih kunića, novozelandskih belih, francuskih hajkuma i belih panona.

Takođe, nemački šarci predstavljaju krupniju vrstu kunića, čija masa može dostići i do osam kilograma. Meso kunića je kvalitetno, sa malo masti, holesterola, ali sa obiljem belančevina.


Kunići se razmnožavaju gotovo tokom cele godine, osim kada su visoke temperature. Ženke kunića mogu se kotiti sedam ili osam puta godišnje, izvodeći 50-80 mladih tokom jedne godine. Ovo čini uzgoj kunića veoma profitabilnim, s obzirom da cena kunića za uzgoj varira od 500 do 2.000 dinara, a težina od tri kilograma se može dostići za tri meseca.

Prema tvrdnjama domaćih proizvođača, farma sa 50 ženki može da obezbedi mesečni prihod od 500 evra. Uzgajivači kunića u Srbiji postali su deo Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije i mogu konkurišu za podsticajna sredstva iz državnih fondova.


Kvalitet mesa kunića zavisi od ishrane. Ishrana kunića treba da se sastoji najviše od zelenog hraniva, sena uz dodatak zrnastog hraniva, svežeg povrća i biljaka, kao i kvalitetne peletirane hrane. Važno je da kunići imaju uvek dostupnu svežu i čistu vodu. Kada je reč o zelenišu, treba paziti da se ne daje kada su kunići sasvim mali, kako bi se izbegle zdravstvene komplikacije.

Kunići su jako čiste životinje, te je potrebno redovno menjati slamu u kavezu i čistiti kaveze od izmeta bar jednom nedeljno. Takođe, leti je važno da budu smešteni u hladovini, dok im je tokom zime potrebna posebna nega. Zanimljiva činjenica jeste da je izmet kunića odličan kao đubrivo za baštu, te 50-ak kunića može proizvesti oko 15 kilograma đubriva dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading