MAĐARSKA ZAINTERESOVANA ZA USPEH DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Dačić razgovarao sa Sijartom

Autor:

Vesti

13.04.2024

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dačić je istakao da je Srbija posvećena deeskalaciji tenzija i očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i poštovanju prethodno postignutih dogovora.

MAĐARSKA ZAINTERESOVANA ZA USPEH DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Dačić razgovarao sa Sijartom

Foto: Printscreen/Instagram/ivica.dacic.rs

Ivica Dačić, lider SPS i šef diplomatije, podelio je sa javnošću sadržaj svog telefonskog razgovora sa šefom mađarske diplomatije, Peterom Sijartom. Ovaj razgovor je bio ispunjen porukama podrške i solidarnosti u svetlu aktuelnih dešavanja u regionu.

Dačić je istakao da je Srbija posvećena deeskalaciji tenzija i očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i poštovanju prethodno postignutih dogovora. On je naglasio da je uputio poruku kolegi Sijartu u vezi sa naporima Srbije u tom pravcu.

- Ministar Sijarto mi je ponovio da je Mađarska zainteresovana za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali da stalna namera (tzv.) Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama ne pomaže ovom procesu i potvrdio da će Mađarska glasati protiv u Komitetu ministara Saveta Evrope u vezi sa članstvom Kosova i da neće podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i nijedan predlog koji bi doveo do dalje eskalacije tenzija u regionu. Razgovarali smo i o procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, što ostaje prioritetni cilj naše spoljne politike - poručio je Dačić.

 

 

Ministar Sijarto je potvrdio da je Mađarska zainteresovana za uspeh dijaloga između Beograda i Prištine. Međutim, naglasio je da namera tzv. Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama predstavlja prepreku u tom procesu. Takođe, potvrdio je da će Mađarska glasati protiv članstva Kosova u Komitetu ministara Saveta Evrope i da neće podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, kao ni bilo koji predlog koji bi doveo do dalje eskalacije tenzija u regionu.

Ivica Dačić je takođe istakao da ostaje prioritet spoljne politike Srbije proces integracije zemlje u Evropsku uniju. Ovo je pitanje od ključnog značaja za budućnost Srbije i regiona u celini.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading