RESTAURACIJA KATEDRALE: Nakon pet godina završen deo obnove Notr Dama u Parizu! (VIDEO)

Autor:

Svet

14.04.2024

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do 2028. godine očekuje se potpuna obnova pristupa katedrali, uključujući izgradnju novog pločnika i zelenila.

RESTAURACIJA KATEDRALE: Nakon pet godina završen deo obnove Notr Dama u Parizu! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Pet godina posle velikog požara koji je zahvatio katedralu Notr Dam, obnova i restauracija ovog remek-dela gotske umetnosti su u završnoj fazi. Deo projekta koji je završen uključuje obnovu tornja i velike strele od olova na vrhu zdanja, a ponovno otvaranje katedrale zakazano je za 8. decembar ove godine.

 

 


Tradicija i simbolika

Gradnja katedrale započeta je 1163. godine, a završena skoro dva veka kasnije, 1345. godine. Notr Dam je ne samo svetski poznata srednjovekovna gotska katedrala, već i simbol Pariza i Francuske. Zvona katedrale su se oglasila u značajnim istorijskim trenucima, poput oslobađanja zemlje od nacista 1944. godine i na godišnjicu Kosovske bitke 1389.

Obnova spoljašnjih delova katedrale

Procenjeno je da će od ukupno 846 miliona evra prikupljenih donacija, oko 150 miliona biti iskorišćeno za restauraciju spoljašnjih delova katedrale koji su pre požara bili oštećeni. Ovaj deo obnove obuhvata zamenu crno-belih kocka na podu, restauraciju spoljašnjih skele i postavljanje novog protivpožarnog sistema.

Restauracija unutrašnjosti

Unutrašnjost katedrale dobija svoj nekadašnji sjaj zahvaljujući čišćenju zidova, svodova i ukrasa. Takođe, kompletno je obnovljena instalacija tehničkih i električnih uređaja, a vitraži su pažljivo očišćeni. Planira se i ugradnja šest savremenih vitraža do 2026. godine.

Katedralu su opevali pesnici poput Žerara de Nervala i Viktora Huga, a ona je ostala značajan kulturni simbol Francuske kroz vekove.

Budući planovi

Do 2028. godine očekuje se potpuna obnova pristupa katedrali, uključujući izgradnju novog pločnika i zelenila. Takođe, do tog vremena biće završena zamena bočnih krovova, restauracija podova i radovi na unutrašnjem umetničkom nameštaju.

Ukupan budžet za obnovu ostaje "ispod" prvobitno procenjenih 550 miliona evra, što je impresivan podatak imajući u vidu obim i složenost same obnove. Obnova katedrale Notr Dam predstavlja izuzetno važan projekat za Francusku i čitav svet, te se pažljivo prati i podržava širom planete.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading