UKRAJINA OSTALA BEZ MOĆNOG "TAURUSA", ZELENSKI NAPAO ŠOLCA: Nemački kancelar je tačno znao šta radi

Autor:

Svet

10.04.2024

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinci žele da nemačkim raketama Taurus, koje imaju domet od oko 500 kilometara i nose moćnu bojevu glavu, gađaju ciljeve duboko iza linija fronta, kao što je Kerčki most koji povezuje Rusiju i Krim

UKRAJINA OSTALA BEZ MOĆNOG "TAURUSA", ZELENSKI NAPAO ŠOLCA: Nemački kancelar je tačno znao šta radi

Foto: Tanjug/AP Photo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oštro je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbedi krstareće rakete nemačke proizvodnje Taurus i sugerisao da je oklevanje zasnovano na njegovoj želji da zadrži oružje za odbranu Berlina od pretnje iz Rusije.

"Koliko ja razumem, kancelar veruje da je, pošto je on predstavnik nenuklearne države, ovo je najmoćnije oružje koje Nemačka ima", rekao je Zelenski o raketama Taurus u intervjuu za Aksel Springer, matičnu kompaniju portala Politiko.

"Podelio je sa mnom da ne može da ostavi svoju zemlju bez tako moćnog oružja", dodao je Zelenski.

Nemačka vlada, međutim, predstavlja svojoj javnosti sasvim drugačiju logiku o neslanju oružja, navodi portal.

Šolc je uporno odbijao da pošalje rakete Taurus u Ukrajinu, rekavši u izjavama da bi takav potez mogao da dovede do eskalacije rata i čak da uvuče Nemačku u direktan sukob sa Rusijom.

Ukrajinci žele da nemačkim raketama Taurus, koje imaju domet od oko 500 kilometara i nose moćnu bojevu glavu, gađaju ciljeve duboko iza linija fronta, kao što je Kerčki most koji povezuje Rusiju i Krim.

Međutim, komentari Zelenskog, ako je Šolc u potpunosti shvaćen, sugerišu da postoji motivacija koju kancelar nije javno izneo ili barem objašnjenje koje je Šolcu možda bilo najprijatnije da pruži Zelenskom: da je Berlinu potrebno oružje da odvrati ruskog predsednika Vladimira Putin od napada Nemačke, navodi Politiko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading