"SVE UKAZUJE NA RUSKU OPERACIJU" Budestag raspravljao o krivici za curenje informacija o napadu na Krimski most

Autor:

Svet

12.03.2024

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bild“ je ranije objavio da je do curenja razgovora došlo krivicom načelnika Odeljenja za operacije i obuku komande vazdušnih snaga Bundesvera, Grefea, koji je koristio nezaštićene kanale komunikacije.

"SVE UKAZUJE NA RUSKU OPERACIJU" Budestag raspravljao o krivici za curenje informacija o napadu na Krimski most

Foto: Shuttestock

Odbor za odbranu donjeg doma nemačkog parlamenta održao je specijalnu sednicu u vezi sa curenjem razgovora nemačkih oficira o mogućim napadima na Krimski most krstarećim raketama Taurus na kojoj se došlo do zaključka je sve što se dogodilo posledica "ruske operacije".

- Sve u vezi sa skandalom ukazuje na rusku operaciju - navodi se u saopštenju Odbora posle sednice na kojoj je učestvovao i ministar odbrane, Boris Pistorijus.

Kako se dodaje, "ruski informativni rat protiv Evrope, NATO i Nemačke biće sve obimniji i podmukliji". Odbor se slaže sa ministrom odbrane da Nemačka u budućnosti treba da bude "stabilnija, čvršća i sposobnija za odbranu", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, nemački TV kanal NTV je objavio da je inspektor nemačkih vazdušnih snaga, Ingo Gerharc, kao i njegov kolega koji je učestvovao u razgovoru o planovima za napad na Krimski most, koristio nezaštićenu konekciju ali da s njegove strane nije bilo curenja informacija.

"Bild“ je ranije objavio da je do curenja razgovora došlo krivicom načelnika Odeljenja za operacije i obuku komande vazdušnih snaga Bundesvera, Grefea, koji je koristio nezaštićene kanale komunikacije.

Foto: Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

 

- Drugi učesnik presretnutog razgovora oficira Bundesvera o krstarećim raketama Taurus takođe je imao nezaštićenu konekciju. To je potvrdio ministar odbrane, Boris Pistorijus. Prema njegovim rečima, radi se o inspektoru vazdušnih snaga, Ingu Gerharcu. Ipak, prema podacima istrage, s njegove strane nije bilo curenja podataka, za razliku od drugog učesnika razgovora - navodi TV stanica.

Podsetimo, glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT, Margarita Simonjan, objavila je u petak 40-minutni audio-snimak razgovora visokih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju "kako da bombarduju Krimski most".

Prema tom zapisu, u razgovoru su učestvovala četvorica oficira, među kojima je i načelnik Odeljenja za operacije i obuku vazduhoplovnih snaga. Oficiri, između ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete Taurus i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu "crvenu liniju" i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja, Dmitirj Peskov, izjavio je da sadržaj razgovora nemačkih oficira o pripremi napada na Krimski most pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading