ŽRTVOVAO JE INTERESE SVOG NARODA DA BI PODRŽAO UBICE: Ministar nikad direktnije isprozivao Erdogana!

Autor:

Svet

10.04.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska i Izrael su nakon godina napetosti normalizovali međusobne odnose imenovanjem ambasadora 2022. godine ali sada su ponovo na ratnoj nozi

ŽRTVOVAO JE INTERESE SVOG NARODA DA BI PODRŽAO UBICE: Ministar nikad direktnije isprozivao Erdogana!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac objavio je danas na svom Iks profilu da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan "još jednom žrtvovao ekonomske interese naroda Turske zbog svoje podrške ubicama iz redova Hamasa u Gazi".

U istom postu Kac je potvrdio da je kontaktirao organizacije u SAD i zamolio ih da prestanu da investiraju u Tursku i da se uzdrže od uvoza turske robe, prenosi AP.

Ovo zvanično saopštenje šefa izraelske diplomatije usledilo je dan nakon što je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan kritikovao Izrael jer je zabranio turskim vojnim teretnim avionima da se pridruže operaciji isporuka humanitarne pomoći u Gazu.

On je obećao da će Turska odgovoriti nizom mera protiv Izraela sve dok izraelska vlada ne proglasi prekid vatre u Gazi i ne dozvoli da se humanitarna pomoć dostavlja bez prekida u Pojas Gaze.

"Ne postoji izgovor za Izrael da blokira naš pokušaj da iz vazduha isporučimo pomoć izgladnelom stanovništvu u Pojasu Gaze", rekao je Fidan najavljujući mere odmazde protiv jevrejske države.

Turska i Izrael su nakon godina napetosti normalizovali međusobne odnose imenovanjem ambasadora 2022. godine.

Turska, uporni kritičar izraelskih vojnih akcija u Gazi, prvo je objavila da trenutno ograničava izvoz 54 vrste proizvoda u Izrael, uključujući aluminijum, čelik, građevinske proizvode, mlazno gorivo i hemijska đubriva.

Odgovarajući na turska trgovinska ograničenja, Izrael je rekao da priprema zabranu na uvoz proizvoda iz Turske.

Prema podacima turskog Zavoda za statistiku, turski izvoz u Izrael tokom 2023. godine iznosio je 5,4 milijarde dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading