PUTIN TRLJA RUKE, POBEDIO PELEGRINIJA! Očekivan ishod predsedničkih izbora u Slovačkoj!

Autor:

Svet

07.04.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat premijera Roberta Fica vodio kampanju u kojoj je delimično podržavao Moskvu

PUTIN TRLJA RUKE, POBEDIO PELEGRINIJA! Očekivan ishod predsedničkih izbora u Slovačkoj!

Foto: RIA Novosti/Printscreen, youtube.com/peter pellegrini

Sve je gotovo. Slovačka je dobila novog predsednika u drugom krugu izbora i to je Peter Pelegrini.

Trijumf kandidata iza kojeg stoji premijer Robert Fico mogao bi, kako pišu mediji, da promeni još više slovački pogled na rat u Ukrajini.

Pelegrini je pobedio u drugom krugu, sa 53,12 odsto osvojenih glasova, što znači da je dobio podršku 1.409.255 birača, saopštio je slovački zavod za statistiku.

Njegov protivkandidat, prozapadno orijentisani političar, bivši diplomata Ivan Korčok, u drugom krugu izbora održanom u subotu osvojio je 46,87 odsto glasova, odnosno za njega je glasalo 1.243.709 birača.

Foto: youtube.com/peter pellegrini

Peter Pelegrini

Na predsedničke izbore izašlo je 61,14 odsto upisanih u biračke spiskove, ukupno 2.671.279 birača.

Pelegrini (48), saveznik premijera Roberta Fica, s kojim deli stav prema Rusiji, naslediće na položaju predsednika države Zuzanu Čaputovu.

Vučićeva čestitka: Dužnost preuzimate u teška vremena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke, izrazivši uverenje u nastavak jačanja odnosa Srbije i Slovačke na dobrobit građana dve zemlje.

 

 

- Srdačne čestitke Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke. Dužnost preuzimate u vremenima velikih izazova, a u Srbiji ćete uvek imati pouzdanog partnera. Uveren sam da ćemo nastaviti da jačamo odnose između Srbije i Slovačke, na dobrobit naših građana - naveo je Vučić na Tviteru.

Slovačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine pre nego što je Fico četvrti put došao na vlast u oktobru 2023, s obećanjem da će zaustaviti slovačke isporuke vojne pomoći Kijevu, navodi BBC i ocenjuje da je sada, kada je Pelegrini preuzeo položaj od liberalne predsednice Čaputove, Ukrajina definitivno izgubila slovački glas podrške u EU i NATO.

BBC podseća i da je Fico nedavno izjavio da je predsednik Rusije Vladimir Putin nepravedno demonizovan i upozorio da bi prijem Ukrajine u NATO označio početak trećeg svetskog rata.

Kako se dodaje, Pelegrinijeva kampanja delimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a Pelegrinijev protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je ratni huškač, koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini, iako predsednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

Obećanje: Uvek na strani Slovačke

Pelegrini nije mnogo govorio nakon što je proglasio pobedu.

- Mogu da obećam da ću biti predsednik svih slovačkih građana. Mogu da obećam da ću uvek biti na strani Slovačke - naveo je on.

Zapadni mediji na nož su dočekali Pelegrinijevu pobedu. Tako je, primera radi, Radio Slobodna Evropa (RSE) konstatovao da je novi predsednik blizak saradnik "proruskog premijera Fica", koji je, kažu, "prošlog oktobra preuzeo vlast po četvrti put i okrenuo spoljnu politiku zemlje ka više proruskim stavovima, te pokrenuo reforme krivičnog prava i medija, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa slabljenjem vladavine prava".

- Pelegrinijeva pobeda je učvrstila Ficovu vlast, dajući njemu i njegovim saveznicima kontrolu nad glavnim strateškim položajima. Predsednik Slovačke nema mnogo izvršnih ovlašćenja, ali može staviti veto na zakone ili ih osporiti pred ustavnim sudom. Imenuje sudije ustavnog suda, koje bi mogle postati važne u političkim sukobima oko sudbine Ficovih reformi, što bi dramatično ublažilo kazne za korupciju - piše RSE i dodaje:

- Ficova koalicija, koja uključuje stranku s Pelegrinijem na čelu, zaustavila je zvanične isporuke oružja iz Slovačke za Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading