"DUŽNOST PREUZIMATE U VREMENIMA VELIKIH IZAZOVA" Vučić čestitao Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke

Autor:

Vesti

07.04.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat koga podržava vladajuća koalicija Peter Pelegrini pobedio je u juče održanom drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj sa 53,12 odsto osvojenih glasova.

"DUŽNOST PREUZIMATE U VREMENIMA VELIKIH IZAZOVA" Vučić čestitao Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke, izrazivši uverenje u nastavak jačanja odnosa Srbije i Slovačke na dobrobit građana dve zemlje.

- Srdačne čestitke Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke. Dužnost preuzimate u vremenima velikih izazova, a u Srbiji ćete uvek imati pouzdanog partnera. Uveren sam da ćemo nastaviti da jačamo odnose između Srbije i Slovačke, na dobrobit naših građana - naveo je Vučić na X nalogu predsednika.

Kandidat koga podržava vladajuća koalicija Peter Pelegrini pobedio je u juče održanom drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj sa 53,12 odsto osvojenih glasova, a njegov protivkanidat Ivan Korčok osvojio je 46,87 odsto glasova, prenela je agencija TASR.

Vučić je, gostujući sinoć na TV Informer, rekao da u nedelju ujutru putuje u Pariz, gde će imati mnogo sastanaka.

Razgovaram sa Makronom o vojnoj industriji, on ima pitanja za mene, ja znam šta će da me pita, ali neću o tome da govorim, jer mi je to pomenuo na samitu u Briselu kad smo razgovarali na nuklearnom samitu. Ja se nadam da ćemo u ponedeljak, utorak završiti ugovore i da uskoro potpisujemo oko Rafala - rekao je Vučić 

Dodao je da se, pored toga, radi i na kupovini važne opreme i tehnike. 
Naveo je da su tri teme vezane za veštačku inteligenciju i da smo uz pomoć Francuza postali predsedavajući Partnerstva za veštačku inteligenciju. 

- Zajednički moramo da radimo po tom pitanju, u industriji softvera, u kompjuterskoj industriji takođe - rekao je Vučić i dodao će sa Francuzima da razgovara i oko nuklearne energije, koja je sada jedina energija koja garantuje sigurnost snabdevanja električnom energijom. 

U protivnom, 2050. nećemo imati struje, jer će nam biti potrebno četiri puta više struje. Mi nemamo kapacitete za to - ukazao je Vučić.

Dodao je da će se razgovarati o saradnji sa Francuskom u poljoprivredi, posebno o stočarstvu.

Vučić je rekao da će razgovarati i o evropskom putu Srbije.

Razgovaraćemo i o odnosima sa Prištinom i Savetom Evrope, ja ne očekujem mnogo od toga, kao i Srebrenici, ali njemu su prilično vezane ruke, koliko i meni, ali verujem da će Francuska iskazati prijateljsku nameru da koliko je moguće pomogne Srbiji. Isto ću ukazati na to u vezi sa Srebrenicom. Pitao sam sada neke moje goste koji su donosili odluku o rezoluciji i kažem, što 29 godina kasnije, pošto nama stalno govorite da je 25 godina kasnije kad pričamo o agresiji na Srbiju, vraćanju u prošlost i tako dalje? Što se vi vraćate u prošlost i to četiri godine više nego mi? A onda je odgovor, pa sledi 30. godišnjica - naveo je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (16)

Loading
Ika

07.04.2024 09:28

Vučić održava dobre odnose sa svim predsednicima u regionu

Alimpije

07.04.2024 09:29

Slovacka je nasa prijateljska zemlja, koja je to pokazala ne priznajuci tzv. Kosovo

Trajan

07.04.2024 09:31

Dve zemlje imaju odlične odnose.

jadranka

07.04.2024 09:32

Čestitke predsedniku Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke! Siguran sam da će predano služiti svojoj zemlji u ovim izazovnim vremenima.