SA MAKRONOM O RAFALIMA, ODNOSIMA SA PRIŠTINOM I SAVETOM EVROPE I VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI! Evo o čemu će Vučić razgovarati sa predsednikom Francuske!

Autor:

Vesti

07.04.2024

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas predsednik Vučić putuje u Pariz.

SA MAKRONOM O RAFALIMA, ODNOSIMA SA PRIŠTINOM I SAVETOM EVROPE I VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI! Evo o čemu će Vučić razgovarati sa predsednikom Francuske!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom posete Parizu razgovarati o 14 tema, od kojih su tri u vezi sa veštačkom inteligencijom, da će u ponedeljak ili utorak biti završeni ugovori za nabavku 12 novih borbenih aviona Rafal, kao i da će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o odnosima sa Prištinom i Savetom Evrope, ali i o Srebrenici.

Vučić je, gostujući sinoć na TV Informer, rekao da u nedelju ujutru putuje u Pariz, gde će imati mnogo sastanaka.

- Razgovaram sa Makronom o vojnoj industriji, on ima pitanja za mene, ja znam šta će da me pita, ali neću o tome da govorim, jer mi je to pomenuo na samitu u Briselu kad smo razgovarali na nuklearnom samitu. Ja se nadam da ćemo u ponedeljak, utorak završiti ugovore i da uskoro potpisujemo oko Rafala - rekao je Vučić 

Dodao je da se, pored toga, radi i na kupovini važne opreme i tehnike. 
Naveo je da su tri teme vezane za veštačku inteligenciju i da smo uz pomoć Francuza postali predsedavajući Partnerstva za veštačku inteligenciju. 

- Zajednički moramo da radimo po tom pitanju, u industriji softvera, u kompjuterskoj industriji takođe - rekao je Vučić i dodao će sa Francuzima da razgovara i oko nuklearne energije, koja je sada jedina energija koja garantuje sigurnost snabdevanja električnom energijom. 

- U protivnom, 2050. nećemo imati struje, jer će nam biti potrebno četiri puta više struje. Mi nemamo kapacitete za to - ukazao je Vučić.
Dodao je da će se razgovarati o saradnji sa Francuskom u poljoprivredi, posebno o stočarstvu.

Vučić je rekao da će razgovarati i o evropskom putu Srbije.

- Razgovaraćemo i o odnosima sa Prištinom i Savetom Evrope, ja ne očekujem mnogo od toga, kao i Srebrenici, ali njemu su prilično vezane ruke, koliko i meni, ali verujem da će Francuska iskazati prijateljsku nameru da koliko je moguće pomogne Srbiji. Isto ću ukazati na to u vezi sa Srebrenicom. Pitao sam sada neke moje goste koji su donosili odluku o rezoluciji i kažem, što 29 godina kasnije, pošto nama stalno govorite da je 25 godina kasnije kad pričamo o agresiji na Srbiju, vraćanju u prošlost i tako dalje? Što se vi vraćate u prošlost i to četiri godine više nego mi? A onda je odgovor, pa sledi 30. godišnjica - naveo je Vučić.

Dodao je po pitanju Srebrenice da neki kažu i da donošenje te rezolucije ne bi bilo važno i naglasio da ti što to govore ne vole mnogo Srbiju.

- Pitanje je morala, pitanje je toga što ćete u svakom udžbeniku imati, pa neko je to počinio. I sad, oni neće reći Srbija, jer ne mogu da kažu Srbija, ali će reći Srbi. E sad vi dokazujte - ne, to nismo mi, nego su to naša braća, pa da se odreknemo svoje braće. A što to? Moje pitanje, zašto to radi neko? Rađeno je još iz vremena, ne Austrije, nego Turske, pa Austrije, sve da se Bošnjaci ili Muslimani odvoje od pravoslavnih Bošnjaka, od Srba. Šta je smisao ovoga u političkom smislu? Je l mislite stvarno da je moguće da Srbe pridobijete posle toga na svoju stranu u Republici Srpskoj? - zapitao je Vučić.

Ističe da su u Republici Srpskoj sve političke stranke rekle da su protiv toga, a u Srbiji osim Srbije protiv nasilja nema nikoga ko će to da podrži.

On je rekao da nema snagu da spreči da se izglasa rezolucija o Srebrenici u UN, ali da će se boriti i naglasio i da, iako Srbija izgubi, to neće biti laka pobeda druge strane. On je dodao da je dobrodošao svako ko želi da pomogne i da je prihvatio pomoć koju je ponudio Vuk Jeremić.

Zahvalio je svakome ko je spreman da pomogne srpskom timu na svaki način i pozove bar jednu državu.

- I da izgubimo, neće to za njih biti laka pobeda. Plašim se, biće Pirova - rekao je

Vučić i naglasio da niko ne spori da se u Srebrenici dogodio jeziv zločin. 
Predsednik je dodao da se, kada se pogleda region, vidi velika ostrašćenost, ali i to da neki sebi daju za pravo da govore protiv Srbije šta god im padne na pamet, a da niko ne sme da im odgovori.

- Tako i Bećirović sa onom svojom knjigom prepunom falsifikata i laži, sa fantazijama. Dozvoljavaju sebi da drže nekome lekcije i to postoji ne od juče, već decenijama. Zato postojim ja i neću da se izvinjavam Josipoviću ili Plenkoviću kada hoću u Jasenovac - rekao je predsednik Vučić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Manja

07.04.2024 08:25

Narod ove zemlje prepoznaje trud predsednika za bolju buducnost i Beograd sutra!

Joca

07.04.2024 08:33

Razgovor predsednika Vučića i Makrona je od velike važnosti za Srbiju.

Joca

07.04.2024 08:36

Saradnja sa Francuskom je od velike važnosti za Srbiju.

Keti

07.04.2024 08:38

Sledi jako važan sastanak za Srbiju po pitanju situacije na KiM