ŠAHOVSKI POTEZ NA FRONTU: Izrael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade! Evo zašto su je sačuvali

Autor:

Svet

07.04.2024

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, od kojih je veliki broj dece

ŠAHOVSKI POTEZ NA FRONTU: Izrael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade! Evo zašto su je sačuvali

Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Sanadik

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi Rojters.

Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, kojim izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi, i koji sprečava Palestince da se vrate u severi deo Pojasa.

Koridor koriste i humanitarne organizacije koje pokušavaju da dostave pomoć u severnu Gazu.

Od početka kopnene ofanzive protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Pojasu Gaze poginulo je 260 izraelskih vojnika.

U Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, od kojih je veliki broj dece.

Izraleski ministar odbrane Joav Galant saopštio je danas da je Izrael spreman da se nosi sa bilo kojim scenarijem do kojeg može doći usled tenzija sa Iranom.

''Po završetku procene operativne situacije sa visokim vojnim oficirima, ministar Galant naglasio je da su odbrambene snage završile pripreme za reagovanje u slučaju bilo kakvog scenarija u vezi sa Iranom'', saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda objavila je da su u ponedeljak, u napadu na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da nije stajao iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo neku vrstu osvete za napad.

Rojters navodi da su SAD u stanju visoke pripravnosti i da se pripremaju za mogući napad Irana na izraelske ili američke objekte na Bliskom istoku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading